Kad prođe neko vreme, ostaju najintenzivnija sećanja, a to su sećanja na sopstvena osećanja, na zanos, uzbuđenje, obožavanje. Više ćete se sećati nekog momenta kada vas je voljeni muškarac razoružao svojim šarmom, utešio svojim rukama, zaštitio, kada ste se zbog njega osećali jedinstveno, važno, ženstveno, voljeno, a zaboravićete neke glupe svađe, bolna povređivanja, vređanja, prevare, nerazumevanja. Zato što ono što je istinito u ljubavi, opstaje i ostaje. Ima snagu i ne menja se. To je vaše, zauvek. Vaše telo pamti ljubav svakom svojom ćelijom. Jednog dana, moći ćete da uživate u svojim osećanjima, potpuno nezavisno od voljene osobe. Bićete zadivljeni sposobnošću svog srca da voli i daje, svojom plemenitošću i nežnošću i neće vam biti potrebno ništa zauzvrat. A kad budete potpuno svoji, potpuno samosvesni, doći će vam sve ono što ste priželjkivali onda kada to niste mogli da dobijete. 

Kad doživite neuzvraćenu ljubav, upoznate svu dubinu tuge, sve njene vrtloge i lagune i potrebno je vreme da prebolite gubitak. Jer to je osećaj gubitka, baš kao da vam je neko umro. Srcu treba vremena da zaceli, ali ono to čini, na najmudriji način. Tako što se predaje patnji i proživljava je u potpunosti. Kad se isceli, ono je snažnije na šavovima gde se sastavilo. Daje vam svest i samopouzdanje, počinjete da shvatate svoju lekciju, da primećujete obrasce i da se suočavate sa njima, da ih razotkrivate i oslobađate ih se. 

Ta tuga potiče ne samo od onog što nećete nikada doživeti, od snova koje nećete ostvariti, već i od onoga što ste mogli da imate sa tom osobom, a niste uspevali ni dok ste bili zajedno. Kao da ste sve sami izmaštali i promašili. Teško je oprostiti sebi, ali to je ono što ćete uraditi, što morate da uradite da biste se oslobodili. 

A kad se oslobodite, moći ćete da nađete ljubav kakvu zaslužujete i da znate tačno šta to znači – to je ona ljubav koja je protočna, obostrana, živa i fluidna, kroz koju rastete i razvijate se, oboje. 

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević 

Comments