Sezona praznika znači još jedno -mnogo jela i pića! Iako se podrazumeva da se za ovakve prilike treba počastiti, svakako nam padne teško “jutro posle” kada patimo od teškog mamurluka.

Klasični simptomi mamurluka su: umor, žeđ, osetljivost na svetlo, slaba koncentracija, pospanost, depresija i anksioznost.

Sve to je zato što alkohol utiče na skoro sve neurotransmitere u vašem mozgu. Ali ne samo u mozgu. Alkohol utiče na normalno funkcionisanje celokupnog vašeg tela, naročito na jetru. Kao organ koji služi detoksikaciji vašeg organizma, jetra ima veliki posao, naročito kada se susretne sa acetalaldehidom, koji nastaje kada svarimo alkohol.

Kako pobediti mamurluk 1 Kako pobediti mamurluk

Koristeći dva enzima i antioksidant glutation, jetra je sposobna da razgradi acetalaldehid. Međutim, problem je u tome koliko glutationa imamo u organizmu i potrebno je vreme da jetra počne ponovo da ga proizvodi.

Zato, ukoliko pijete mnogo, očekujte da će jedan deo acetalaldehida ostati u vašem organizmu i štetiti mu.

Vremenom, jetra se oporavlja, ali na njoj ostaju ožiljci, koji joj onemogućavaju da pravilno radi. Ozbiljna oštećenja zovu se ciroze. Kako starimo, tako stari i naša jetra koja onda sve slabije proizvodi glutation, a baš zato i mi što smo stariji teže podnosimo alkohol.

Ipak, kada se desi da preterate, držite se dobrih starih mehanizama kojim možete pobediti mamurluk -mastan doručak, jaka kafa ili koktel Bloody Mary. Takođe, dokazano je da jaja pomažu jer ona sadrže cistein -sastojak koji pomaže formiranje glutationa. Takođe, bilo bi dobro da popijete neki multivitamin, naročito ako sadrž vitamine B i C.

Zato ukoliko planirate prazničnu zabavu, pijte polako, obavezno večerajte i budite spremni da odbolujete sutra.

Ne propustite da pročitete i ovo:

Mamurluk na ženski način: Bolje sprečiti nego lečiti

Kako da pobedite mamurluk

Lenka Gatić

Comments