Dakle, upoznali ste onu pravu ili barem mislite da je to tako. Ona vam znači sve na svetu.

Ona je najvažnija osoba u vašem životu. Njena sreća vam je važnija od sopstvene. Svet se zaustavi kada niste pored nje. Prosto rečeno, ona je žena sa kojom želite da provedete ostatak svog života. Ona voli da provodi vreme uz vas. Sa njom delite većinu interesovanja, ako ne i sve, i obrnuto. Vas dvoje se, kako to često kažu, savršeno uklapate.

Dali ste sebi vremena da proverite da li su ta osećanja nešto neprolazno, a ne stvar trenutka. Sledeći logičan korak bio bi da želite da vezu dovedete na sledeći nivo. Pa, zar svi mi ne tražimo adekvatnog životnog partnera? Nažalost, već ovde nastaju problemi. Na svaki pomen reči ili ideje vezivanja ona burno odreaguje. Ona odjednom smišlja izgovore i želi više prostora. Zatečeni ste iznenadnom promenom u njenom stavu i načinu na koji se ponaša prema vama i kada je pored vas. Pa, nekako vam je pošlo za rukom da se ludo zaljubite u devojku koja se plaši vezivanja.

Kako da postupite?

Kada otkrijete da devojka koja vam znači sve na svetu, a deli ista nežna osećanja prema vama, ne želi da se u potpunosti posveti vašoj vezi, to vas zaista može prilično razočarati, a možda čak i razbesneti. Sama pomisao na vezivanje je njen najveći strah. Razume se, ovo će teško podneti i muški partner i velike su šanse da ćete biti loše raspoloženi i iznervirani zbog takve činjenice. Baš u tom trenutku treba da se uzdržite od brzopletih i prenagljenih reakcija. Pokušajte da sačuvate hladnu glavu i izađite na kraj sa takvom situacijom. Razmišljanje u afektu nije nikada nikome pomoglo prilikom donošenja važnih životnih odluka.

Zašto se ovo dešava?

Ovo je verovatno najvažniji korak kada je u pitanju rešavanje ovakve situacije koja je nastala zbog devojke koja se plaši vezivanja. Pre svega, morate da otkrijete zašto je pomisao na samo vezivanje toliko plaši. Da li je to možda zbog neke prethodne neuspešne veze posle koje ima loše iskustvo sa vezivanjem? Ili je to možda jer je neko od njenih bližnjih iz kruga porodice i prijatelja imao loše iskustvo, a koje je ostavilo jak utisak i na nju? Prevara ili nesrećno detinjstvo mogu kod pojedinih osoba izazvati ozbiljne probleme koji se tiču vezivanja.

sslika11 Kako se postaviti prema devojci koja se plaši vezivanja?

Uđite u suštinu problema

To nije vaša krivica!

Sasvim je prirodno da osoba koja se plaši vezivanja pokuša da okrivi drugog partnera. Ne primajte to previše k srcu ako vaša devojka slično postupa. To svakako nije vaša krivica i nikada ne treba da posumnjate u sebe. Takođe, potrudite se da svoj bes ne iskalite na njoj, ako vam je ikad nešto prebacila. Ona će se možda žaliti na to kako je gušite, iako joj dajete prostora koliko god to ona zahteva. Moraćete da se odnosite prema njoj sa punim razumevanjem.

Razgovarajte sa njom!

Moraćete da pažljivo i promišljeno pristupite rešavanju ovog problema koji se tiče njenih strahova i briga. Duboko usađen strah od vezivanja neće lako nestati. Ovakvi ljudi često razviju iracionalan strah od dugotrajnih emotivnih veza. Morate da pokušate da je urazumite. Budite strpljivi i dajte joj do znanja da vi niste taj tip partnera kakvog se ona pribojava. Stavite joj do znanja da mislite na njeno dobro i da nikada ne biste ugrozili vašu vezu. Ponovo potvrdite osećanja koja imate za nju i recite joj da želite da provedete ostatak života sa njom.

Morate da shvatite da iz ovakve situacije nećete uvek izaći kao pobednik. Jednim delom svog srca ona zaista želi da provede život sa vama – ali strah nije nešto što se može lako prebroditi. Moraćete da joj pomognete u tome. Neka stvari teku polako. Razgovarajte i otvorite se jedno drugom. Takođe, ne dopustite da vas uznemirenost uzme pod svoje, jer ćete tako samo pogoršati međusobno razumevanje.

Koliko god to surovo zvučalo, otvoreno joj recite da vaša veza ima budućnost samo ukoliko ona podrazumeva međusobno vezivanje. Ne možete je čekati celu večnost i više od toga. Da, ljubav nam znači mnogo u životu, ali ne možete provesti ostatak života u vezi koja ne vodi nikuda. Potrebno je vremena i truda, što oba partnera moraju jednako da ulože. Ako je to jednostrano, nikada vam i nije bilo suđeno.


Luka Majović voli pisanje i umetnost. Pokreću ga dobri ljudi.

Comments