U redu je kada te neko svojim rečima i postupcima navede na razmišljanje i preispitivanje, kada ti poturi pod nos ogledalo, u kome ti nije prijatno da se ogledaš, ali kada to ipak učiniš, saznaš nešto o sebi i tada zaista možeš da budeš zahvalna zbog suočavanja. Ali, kada se zbog nekoga stalno osećaš loše, neadekvatno, nedovoljno, krivo i nezaslužno, to je nešto sasvim drugo – tu nema suočavanja i konstruktivnih uvida i ličnog razvoja. Zbog toksičnih osoba se uvek osećaš bedno, jer njima nije bitno kako se osećaš, ali ipak više vole da si bedna i nesrećna, nego zadovoljna i srećna. A zbog toksičnog partnera se osećaš mnogo gore, nego da si samo bedna i nesrećna.

Zbog toksičnog partnera osećaš se kao da si luda, kao da uvek preteruješ i “tripuješ”, kao da te emocije uvek savladavaju i da su sve tvoje reakcije neadekvatne. Nemaš razloga da toliko dramiš ni zbog čega. Smiri se. Ne reaguj tako ludački. Nisi u pravu, ti si ta koja greši. Ti si loš partner, sve shvataš iskrivljeno. Ti treba da budeš razumnija i tolerantnija.

Osećaš se glupo, sve što kažeš je nekako pogrešno. Izvodiš pogrešne zaključke, pogrešno shvataš ono što čuješ (i vidiš) i na osnovu toga donosiš pogrešne odluke i praviš pogrešne poteze. Nešto nepopravljivo nije u redu sa tobom i imaš sreće što te (toksičan) partner uopšte podnosi tako tupavu i nespretnu.

toksičan partner e1586342039944 Kako se zaista osećaš zbog toksičnog partnera

Toksičan partner čini da se osećaš bezvredno. Nisi vredna njegovog vremena i pažnje. Ni ljubavi. Sve što ti udeli, ne zaslužuješ i zato treba da pokažeš malo više zahvalnosti i poniznosti. On je prva klasa, daleko iznad tebe i treba da se pitaš šta uopšte nalazi u tebi i šta možeš da učiniš da ga ne izgubiš, a ne da preispituješ i dovodiš u sumnju njegovu vrednost.

Zbog toksičnog partnera stalno osećaš krivicu. Ako se ljuti na tebe, ti si kriva, da nisi tako glupa, nesposobna, bezvredna, smotana, on ne bi imao razloga da se ljuti (i da te kažnjava). Usuđuješ se da se svađaš? Baš hoćeš da upropastiš dan kada je on rešio da ti posveti malo svog dragocenog vremena i kada samo želi da se opusti u tvom blagonaklonom društvu. Eto kako sve kvariš i sve radiš pogrešno! Ti si kriva. On toliko čini za tebe, a ti si nezahvalna i još razmišljaš o tome da ga napustiš – nemaš pravo toliko daleko da ideš, odakle ti tolika sloboda i arogancija? Sram te bilo.

Comments