Leto stiže, a vaše telo je i dalje u zimskom snu? Evo par trikova za buđenje!

Često nailazimo na fraze “spor metabolizam” ili “loša genetika”, međutim ovo su samo neki od izgovora kojima se koriste ljudi koji ne rade na sebi i svojim navikama. Dolazi leto, a to znači da je vreme za promenu, za sticanje dobrih navika i iskupljenje za sve sarmice, ruske salate i kolače koje ste zimus skladištili u svom telu. Nakon ovih deset koraka, izgovori vam više neće biti potrebni.

Hidratacija

Kao što je vašoj koži potrebna hidratacija da bi izgledala sveže i zategnuto, upravo to je potrebno i vašem telu. Voda je najbolji saveznik svih dijeta i zdravih ishrana. Dve litre vode dnevno održavaće vaš stomak sitim, podstaći će rad metabolizma, a ukoliko iscedite dva limuna ili grejpfrut u tu vodu možete računati i na smanjenje kilaže, koje će biti primetno već nakon dve nedelje.

Doručak

Rečenica: “Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju”, nešto je što žene generacijama prenose sa kolena na koleno. Doručak kao najvažniji obrok u toku dana treba jesti odmah po buđenju kako bi metabolizam otpočeo svoj rad na vreme. Za doručak treba uneti proteine, ugljene hidrate i masti, te kao balansirani doručak preporučujemo tost sa puterom i pilećim prsima, ili sveže ceđeni sok sa žitaricama.

Slika 149 Kako ubrzati metabolizam u deset koraka?

Voda, saveznik svih dijeta

Fizička aktivnost

Opšte je poznato da se telo bolje oseća i bolje izgleda ukoliko imamo fizičku aktivnost bar dva puta nedeljno. Međutim malo ko ima privilegiju da odvoji vreme za vežbanje svaki dan po nekoliko sati, te za sve zaposlene mame preporučujemo obavljanje svojih obaveza peške, šetanje kučeta tri puta dnevno po 15 minuta ili buđenje pola sata ranije svaki dan i odlazak do najbližeg parka u brzu šetnju. Osećaćete se mnogo bolje, bićete srećniji, zategnutiji, a vaš metabolizam biće vam neizmerno zahvalan.

Kafa

Kofein je magična supstanca koja maksimalno ubrzava vaš metabolizam u datom trenutku. Pak, ne treba preterivati sa kafom, tri doze dnevno sasvim su dovoljne da date ubrzanje svom metabolizmu kako bi ispravno funkcionisao. Naravno kafa se pije bez šlaga, šećera ili mleka, a najbolji rezultat dobićete konzumiranjem turske ili espresso kafe.

Slika 228 Kako ubrzati metabolizam u deset koraka?

Kafa ubrzava metabolizam i daje energiju

Čokolada

Ugljeni hidrati su takođe potreba za dobar rad vašeg organizma i ubrzavanje metabolizma. Slatko će vašem telu dati instant energiju kad vam je ponestane. Desert se sme pojesti dva sata nakon obroka i posle deserta se ne sme jesti sledeća dva sata kako bi vaš metabolizam funkcionisao pravilno. Najbolji desert bi bio kockica crne čokolade ili voćna salata.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi pored toga što su odličan izvor kalcijuma u sebi takođe nose i vitamine A, B, C, E, mnoge minerale i proteine. Pored toga odlično utiču na probavni sistem, snižavanje holesterola u krvi, jačanje kostiju i nervnog sistema. Obavezni su u zdravoj ishrani, ali preporučljivo je konzumirati ih u prepodnevnim časovima i to u okviru obroka. Mali trik kojim ćete zavarati stomak je da umesto jogurta pojedete kiselo mleko, kako bi duže ostali siti.

Užina

Za ubrzavanje vašeg metabolizma ključno je da usvojite naviku da jedete više puta dnevno manje obroke. Jedite tri obroka dnevno i jednu ili dve užine koje ćete nositi sa sobom. Preporučujemo da prva užina bude voćna – jabuka, banana, pomorandža, a za drugu možete uzeti šaku koštunjavog voća – oraha, badema ili lešnika.

Slika 319 Kako ubrzati metabolizam u deset koraka?

Jabuka kao umerena užina

Tajming

Nije retkost da čujete žalbe kako neko u vašem okruženju ništa ne jede, a i dalje ne mršavi ili jede sve što piše, ali ta dijeta jednostavno nije za njega. Verovatno je u pitanju vreme u koje jedu odnosno ne jedu. Tajming je ključna stvar svake dijete. Kako bi dijeta koju ste odabrali bila uspešna važno je da se doručak jede odmah po ustajanju, da se jede na svaka 3-4 sata, i da se užine ne jedu u manjem razmaku od dva sata. Ukoliko sledite ovaj tajming svaka dijeta biće uspešna.

Proteini

Veoma je važno da se vaša dijeta sastoji iz pretežno proteina. Doručak je jedino vreme kada je odstupanje dozvoljeno, dok se ručak i večera moraju sastojati iz nekog od izvora proteina – mesa, mahunarki, pečuraka i salate ili povrća. Primer balansiranog ručka ili večere bio bi parče piletine sa spanaćem i zelenom salatom, biftek u sosu od bibera i kupusom ili pečurke na žaru sa dinstanom ili svežom šargarepom.

Slika 416 Kako ubrzati metabolizam u deset koraka?

Steknite dobre navike

Začinite jela

Čudo je šta malo bibera, ljute papričice, kima, đumbira ili susama mogu učiniti za vaš organizam. Oni su prirodni izvori kalcijuma, gvožđa, podstiču krvotok, ublažavaju simptome prehlade, sprečavaju glavobolje i što je najvažnije ubrzavaju metabolizam. Koristite ove začine u svojim jelima i bićete zdraviji, izdržljiviji, a vaš metabolizam radiće punom parom i sagorevati masti umesto vas.


Milena Tamburić

Comments