Gužva, hladnjače prepune mesa i ribe, štandovi puni šarenog cvijeća, povrća i voća, te začina, intenzivni mirisi u zraku… To je duh tržnice. Svaku namirnicu možete opipati i probati prije nego što je kupite, a one vas mogu odbiti, ali i dodatno zainteresirati. Sve je, dakako, stvar navike, ali jedno je sigurno: kada se jednom naviknete na lepezu mirisa i okusa, užitak je zajamčen.

Tržnice su pravo pravcato otkriće i vrelo za sve one koji se ne boje probati autohtona, lokalna jela.

Neki su okusi manje, a neki više prepoznatljivi, dok će vas neki mirisi preneraziti, a neki zadiviti. Ono što je najbolje jest da je sve što se prodaje svježe. Na tržnicama vidite kako dotično mjesto diše i živi. To se najbolje vidi kod ljudi koji prodaju na tržnicama, a koji su, osim što su trgovci, često i vrsni kuhari, pa vas često puta mogu savjetovati kako pripremiti određeno jelo. Kada smo kod njih kao kod trgovaca, cjenkanje je nešto s čime ćete se često susretati. Ne libite se pokušati sniziti cijenu. Neće vam svaki put uspjeti, ali vrijedi pokušati. Barem je tako kod nas na smiješnom i živopisnom Balkanu. A kako je u drugim podnebljima?

Čandni-Čovk, Delhi

Čandni-Čovk je najprometnija i najzaposlenija tržnica u Delhiju zadnjih stotinu godina. Kako bismo je mogli opisati? Mogli bismo je opisati pomoću dvije riječi: osjetilno preopterećenje. Prava je avantura ondje probati povrće i voće. A ako to nije dovoljno, nema brige – tamo je moguće pronaći sve i svašta, od jednostavnijih jela do vjenčanica.

Chandni Kakve su pijace u svetu?

Bokerija, Barselona

Kada kažemo Barselona, svima odmah na pamet padnu nogometni klub ili plaže, ali gurmanima je u Barseloni ipak najvažnija atrakcija tržnica Bokerija otvorena još u 19. stoljeću. Najpoznatija je po morskim plodovima, ali na njoj možete pronaći što god vam padne na pamet!

La Boqueria Kakve su pijace u svetu?

Railway Market, provincija Samutsongkhram

Iako je na mjestu gdje je tržnica Railway Market još 1904. godine izgrađena pruga, ona ipak nije promijenila lokaciju. Vlak, dakle, prolazi samo nekoliko centimetara dalje od izloženog povrća i voća. Trgovci su spretni. Naime, nakon što se oglasi da stiže vlak, oni u roku od tri minute maknu izloženu robu. Naravno, usprkos tomu često stradavaju štandovi, ali i nesmotreni turisti. Međutim, to sve nadoknađuju snažni okusi koje je tamo moguće pronaći. Morski se plodovi u Tajlandu najviše konzumiraju.

Railway Market Kakve su pijace u svetu?

Reading Terminal Market, Filadelfija

Možda nam je, ako ne po mentalitetu, onda svakako po izgledu najbliža tržnica Reading Terminal Market u Filadelfiji. Ponuda je, dakako, mnogo veća. Kako je u Pensilvaniji najveća zajednica Amiša, oni imaju mnoštvo restorana na tržnici gdje spravljaju svoja tradicionalna jela. A ako zazirete od tradicije, tada svakako otiđite u DiNic’s i probajte sendvič s pečenom svinjetinom koji je proglašen najboljim sendvičem u Americi!

Reading Terminal Market Kakve su pijace u svetu?

Izvor fotografije: en.wikipedia.org, www.wikimedia.org,  www.indiantravels.com

Ela Vujanić

Comments