Živimo u dvadesetprvom veku koji sebično otima talog slobodnog vremena svakome od nas i nekako ga uvek nasuče na obale poslovnih moranja i obaveza.

Jutarnje kafe gušene izveštajima, mrki pogledi neispavanih šefova, dugi sati, kratki rokovi; tako skrojena kazaljka okrenuta tridesetak puta oko časovnika koji uveliko naplaćuje nervnim vijugama napore da ne podivljaju – a onda plata. I tako dvanaest puta godišnje, gotovo svaki dan u nedelji.

Svakodnevno uživamo u simbiozi prašine i zvezda, sunčevih zraka i amebe, zlata i okova, greha i sladostrasti. Hladni kancelarijski zidovi imaju jednu manu: sanjari ih mogu pokoriti i obasuti ružama. Zavedimo ih.

Jeste li ikada primetili da kolega sa računovodstvenog odeljenja ima plave oči, dublje od safirnih, morskih obrisa? Učinite da taj pogled rasplamti veo užarenih leptira po vašem telu i neka uloge Romea i Julije u kancelariji budu vaše.

slika offrom Kancelarija: Romantična terapija našeg radnog odnosa

Hladne glave do najslađeg parčeta poslovnog užitka

Kancelarijske romanse mogu biti zanimljive, a i pravi su motivator kada je u pitanju dolaženje na posao na vreme. Svakako treba voditi računa da latentna opasnost ne pokori sve draži novoformiranog radnog odnosa – nije poželjno potonuti na tržištu rada (pa i u očima poslodavca) zbog par strastvenih meseci provedenih sa kolegom.

Evo par saveta kako se najlakše prepustiti ovakvoj romansi i kako se ne opeći:

Opreznost je ključ uspeha

Jedini oblik koji želite da poprimi novozapočeta veza je “veza veza” – puna zagrljaja, šaputanja, razumevanja i porodičnih večera. Međutim, kada je u pitanju kancelarijska romansa, najbolje je ohladiti glavu i ne dozvoliti da je naboj emocija uspava.

Pre ulaska u ovakvu vrstu emocionalnog odnosa postavite sebi par pitanja: “Hoću li podneti tračeve?”, “Kako ćemo se uklopiti u poslovnu klimu ovog preduzeća sada kad smo zajedno?”, “Da li verujem kolegi?”, “Šta ću ako veza propadne?”, “Hoće li ova veza (i kako) uticati na moju karijeru?”. Na samom početku sve karte su bačene na sto.

Kome treba da kažem?

Kad ljubavne vile igraju kako ja sviram od miline mi dođe da svakom prolazniku kažem koliko sam srećna. Ali stvari se menjaju kada se radi o vezi sa kolegom.

Razume se da porodici i prijateljima bez dlake na jeziku možemo otkriti detalje svog ljubavnog života, u onoj meri u kojoj želimo da nas posmatraju kroz prizmu zaljubljene osobe. Situacija sa kolegama je drugačija. Odluka je na vama, ali sugestija je da emotivnu vezu otkrijete kolegama kojima stvarno verujete! Poslodavac “nije u obavezi” da zna ukoliko smatrate da vaša emocionalna veza neće narušiti bilo koji segment rada firme u kojoj ste zaposleni. Ukoliko vlada suprotno mišljenje, obavestite ga.

Ljubav ostavite ispred kancelarijskih vrata

Iskren razgovor i ovakav vid emocionalnog odnosa može dovesti do stabilne i uspešne veze. Savet je da ljubavni život ostavite ispred vrata kancelarije i vratite mu se po isteku radnog vremena. To nije lako, naročito ako ste baš sinoć imali žučnu raspravu. Bilo kako bilo, ne mešajte poslovne obaveze sa vašom vezom. Ne šaljite po ceo dan jedno drugom bezobrazne mejlove, bićete u neprilici ako šef sazna da ste samo toj aktivnosti posvećeni.

Kakva su pravila?

Ne postoji zakon koji osporava vezu između kolega na radnom mestu. Samim tim ne postoje ni pravila koja ne treba kršiti. Ipak, vodite računa. Kolege se mogu žaliti na vas dvoje ukoliko smatraju da vaša veza narušava poslovnu klimu, rad postaje neproduktivan, a vaša šaputanja iritantna.

Kako prekinuti vezu?

Ukoliko se javi potreba za raskidom veze, učinite to pametno. Nikada, ali nikada ne dozvolite da vam ta veza bude epicentar životnih tokova. Kada raskinete i sutradan se vratite u kancelariju, jedino što ćete uraditi nije pametno – emocije i sećanja će vas dotući. U slučaju raskida neka u fokusu vaših interesovanja bude neki hobi, ne ostavljajte posao po strani, ali se trudite da u kancelariju ulazite “ispranog mozga” od ljubavnih problema. Svu energiju usmerite na rad.

Takođe, dobro je pričati sa kolegom šta i kako posle raskida. Ako na početku definišete “pravila”, sve će ići slatko i glatko.


Kristina Živanović – “Ovo sazvežđe je za nju – provincija”. Doza kofeina za dobro jutro joj ne dozvoljava da uguši ambicije i snove, jer svaki dan je novi početak i ukazana prilika da život modifikuje u prijatan ambijent dostojan najvrednijeg detalja – osmeha. Student kragujevačkog Univerziteta, novinarka portala Ritam Grada.

Comments