Postoje razlike između muškog i ženskog mozga, neuronskih veza i puteva, percepcije, zaključivanja… Naravno da smo pre svega ljudska bića i da su sličnosti ono što nas povezuje, ali potrebno je da budemo svesni tih razlika i da ih uzmemo u obzir – tako ćemo se manje nervirati kad se jednostavno ne razumemo, kad nam oni prebacuju žensko razmišljanje, a mi njima muško. Ovo su dakle, uobičajene karakteristike muškog uma.

Ne primećuje detalje

Muškarac je sklon da ne primeti haos u stanu, da ne vidi ono što traži i što mu treba, a pred nosom mu je, pa ne treba da se čudiš kad ne primeti nešto što je za tebe upadljivo. Promena rasporeda u sobi, nova frizura, novogodišnji ukras na ulaznim vratima – ništa on to ne primećuje, dok mu ne skreneš pažnju. Razmisli – ovo je odlična osobina. To znači pre svega, da on ne primećuje tvoje sitne telesne nesavršenosti koje te čine nesigurnom u krevetu, a i da će mu verovatno promaći tvoje nove cipele i čizme na koje si spiskala bogatstvo.

Muški um voli kontrolu

Možda je on blag čovek, koji ne preuzima inicijativu i ne nameće svoje stavove i mišljanja, ali on ima u svojoj glavi raspored stvari na čije menjanje ne pristaje i ogorčeno će se braniti, ako mu dirneš u oblast njegove kontrole. Možda je samo daljinski upravljač u pitanju, ili mesto gde mu stoji piksla i upaljač, ili papuče, ili tako neka sitnica. Ali, osim navika, ima tu i nekih stavova i očekivanja, koja ćeš prosto morati da prihvatiš, ispuniš i poštuješ. Svi smo mi malo (ili malo više) opsesivno kompulsivni u nekim stvarima.

Comments