U svetu zdravlja i fitnesa, ovo je verovatno jedna od tema o kojoj se neprestano raspravlja. Mnoge od nas su sigurno u nekom trenutku bile u ovakvoj dilemi. Bilo da vežbate ujutru, uveče ili u bilo koje doba dana, potrebno je da se zagrejete. Ali uvek se postavlja pitanje: šta je bolje prvo odraditi: kardio ili trening sa tegovima?

Ne govorimo o istezanju kao vidu zagrevanja, jer se on uvek podrazumeva i pre i posle treninga. Neophodno je celo telo zagrejati bilo trčanjem, brzim hodom, na mašini za stepenice, ili onoj za veslanje. Zašto je to potrebno? Pre svega zato što ćete na taj način pokrenuti svoje telo, svaki mišić i ubrzati krvotok, a time ubrzati i metabolizam. Tako će vaše telo biti spremno za trening sa tegovima bilo kakve vrste. Dakle, bez obzira kakva je vaša vrsta treninga i koji je cilj, i bilo da želite da radite na definiciji mišića, zatezanju tela ili gubitku kilograma, kardio bi trebalo da odradite barem 10 minuta – zdravo je i potrebno telu!

Kada govorimo o kardio treningu dužeg trajanja, prvo je potrebno da razmislite koji je vaš cilj, šta vam je prioritet, koje mišiće želite da ojačate, da li želite da smršate ili samo da oblikujete svoje telo.

Kada je u pitanju trening koji za cilj ima gubitak kilograma, trajanje kardio treninga treba da bude duži od 10 minuta, odnosno u zavisnosti od toga kakva vam je forma i kondicija. Svakako je ključno da ne preterate! U ovom slučaju je važno prvo odraditi kardio, pa onda nakon toga trening sa tegovima. Zašto? Pre svega, ubrzavate puls, dostižete zonu potrošnje masnog tkiva i nakon kardio treninga tokom vežbi sa tegovima održavate ubrzanje metabolizma i sagorevanje masti. Taj proces sagorevanja će u takvom slučaju nastaviti da se dešava naredna 24 sata od završetka treninga. Dakle, to je redosled kada je cilj vašeg treninga gubitak kilograma – prvo kardio, zatim vežbe sa tegovima.

Comments