Često, kada se osetimo pritisnuti obavezama koje se svakodnevno nagomilavaju, pomislimo da nismo spremni da se nosimo sa svim tim poslom, ne zato što ne možemo, nego zato što to nije nešto što nas čini srećnima. I još češće se ispostavi da je to čista zabluda izazvana pritiskom nagomilanog posla. Međutim, ukoliko već neko vreme osećate potrebu da prestanete da se bavite onim što trenutno radite, i znate da postoji nešto drugo što biste radije radili, onda vas podržavamo da promenite karijeru. Ali, da se ne biste izgubili na putu do nove karijere, dajemo vam savete kako da držite konce u svojim rukama!

1. Stres oko mogućnosti da ispratite svoju strast.

Kada “jurite” svoju strast, javlja se uzbudljiv razlog za promenu karijere. Ali, ne napuštajte posao jer mislite da ćete onog trenutka kada pogledate prvu ponudu dobiti posao 110%! Isto tako, ne dozvolite da stres pronalaska novog posla utiče na rad na vašem trenutnom poslu. Šta ako popustite u ovome što radite i pritom ne nađete novi posao, tj. novu karijeru kojom biste se okupirali? Budite pametni.

2. Sveukupno ignorisanje strasti.

Iako uspeh u karijeri ne zavisi previše od vaše zaluđenosti time što radite, trebalo bi da pronađete posao koji vas usređuje i ispunjava. A, ako vas apsolutno ništa ne pokreće po pitanju nove oblasti kojom biste se bavili, sigurno nećete ni biti motivisani da uložite trud i rad u stvaranje nove karijere.

1slika1 Karijera? Želim novu!

Uspeh ne dolazi preko noći, potrebno je uložiti mnogo napora!

3. Usredsređivanje na pogrešne strane uspeha.

Društvo nameće ideju da se uspeh meri novcem, slavom i moći. I nema ničega lošeg u ovim merilima, ali to nije sve. Definišite svoj uspeh sami za sebe i krenite za karijerom koja će vam pomoći da postignete ono o čemu sanjate. Bitno je da budete srećni u onome što radite.

4. Očekivanje promena odmah.

Promene karijera, kao i napredak, nisu stvari koje se dešavaju preko noći. Uspehu je potrebno vreme, energija, zalaganje, i jasan cilj. Ali, zapamtite, provešćete gotovo 50 godina radeći. Zar nije vredno odvojiti vremena za pronalazak prave karijere kako biste se radovali poslu na koji odlazite kada se ujutru probudite?

Ako ste odlučili da menjate profesiju, budite maksimalno usredsređeni na ono što želite da radite i uradite. Nadamo se da su vam naši saveti pomogli!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments