Buntovnik (protiv reda i poretka)

On voli da kasni, jer ga zabavlja pomisao da svi čekaju samo njega i od svoje loše i neprijatne navike buntovnih gradi imidž (i trudi se da ga očuva), jer se zbog njega oseća posebno. Ovakva osoba ima problem sa niskim samopoštovanjem, pa onda pribavlja sebi važnost i moć na ovaj način – i to češće rade muškarci, nego žene. Kašnjenje i pažnja koju time izazivaju, buntovnicima donosi kompenzaciju za njihove slabosti i nedostatke.

Tip koji uvek ima savršeno razumno opravdanje

Njegov problem je što nipošto ne želi da se suoči sa tim da ima problem, jer on uvek ima izgovor i opravdanje, koji njemu zvuče savršeno razumno. Ali na pitanje kako to da se njemu uvek dešavaju vanredne okolnosti i hitni slučajevi u poslednjem trenutku i da uvek kasni iz opravdanih razloga, on se ljuti, jer nema odgovor. Racionalan tip ne želi čak ni da prizna da je zaista čudno kako se to uvek njemu dešava i kako to da drugi uspevaju da stignu na vreme, a on ne uspeva.

Nevoljni učesnik

On ne pati od kašnjenja, nego od toga što ne ume da kaže NE i što pristaje na organizacije i akcije koje su mu dosadne, naporne i odbojne, zbog drugih. Nevoljni učesnik će sav svoj otpor i očajanje što mora da ide na operu, jer je dogovor već postignut, uspeti strašno da zakasni (i naljuti onoga sa kim se dogovorio), a osećanje krivice će mu pomoći da se izbori sa osećanjem da je slabić i da mu je lakše da minira izlazak, nego da na njega uopšte ne pristane. I sledeći put će to uraditi, kad ga društvo nagovori da ide negde gde mu se uopšte ne ide.

Sebičnjak

Potpuno je svestan da kasni i baš ga briga. Neka ga čekaju, njemu je njegov ritam, rutina, potrebe i organizacija važnija od toga šta će drugi misliti o njemu. A misliće da je sebičan, da ih ne poštuje i da je neodgovoran – i biće u pravu. I on to zna, ali i dalje ga uopšte nije briga.

Naslovna fotografija: instagram.com/flwhrs

Brankica Milošević

Comments