Posao u PR agenciji mnogima deluje kao posao iz snova, a ako uzmemo u obzir činjenicu da svojim kampanjama zaista mogu da doprinesu da društvo u kome živimo bude bolje, i nismo daleko od istine. Jedna od takvih agencija je sasvim sigurno i New Moment sa čijom PR direktorkom Katarinom Todosijević smo razgovarali o malim tajnama marketinga, najuspešnijim kampanjama, odnosima između agencija i klijenata, a otkrila nam je i koji će po njenom mišljenju biti najveći marketinški trend u 2019.

WANNABE MAGAZINE: New Moment je proglašen za PR agenciju godine u ozbiljnoj konkurenciji, a ovu odluku je donelo 14 eminentnih stručnjaka iz oblasti komunikacija. Da li ste očekivali ovo priznanje? Šta ono predstavlja za vaš tim?

KATARINA TODOSIJEVIĆ: Reč je o najznačajnijem priznanju koje PR agencija može da dobije u našoj zemlji, i zaista smo preponosni što je ova prestižna nagrada pripala baš nama. Konkurencija je kao i svake godine bila velika, mnogo odličnih PR kampanja i sjajnih PR agencija, utoliko je za naš tim veći uspeh to što smo prepoznati kao najbolji među najboljima.

5 Katarina Todosijević, PR Agency Director: Svako želi da voli posao kojim se bavi!

S obzirom na to da ste najnagrađivanija agencija u regionu, otkrijte nam šta se krije iza brojnih priznanja – koliko je truda i rada potrebno uložiti? Šta je za sve vas bio najveći izazov na tom putu, a u čemu ste najviše uživali?

Krije se naravno tim. Pravi tim je ključ svakog uspeha, a tu je naravno i velika zaljubljenost u ovaj posao. Moja draga koleginica ima jednu divnu i, nadasve istinitu, izjavu, a to je da svako želi da voli posao kojim se bavi, ali je u marketingu to ujedno i ulaznica i tiket za opstanak.

Iza svakog projekta stoji tim zaljubljenika u igru, u maštu, u stvaranje i kada se sve te energije i ideje spoje nastaju nagrađivane kampanje.

Moj recept za sjajnu PR kampanju je jedna Ana Vehauc, strateg zlatnog uma, jedna druga Ana copywriter zlatnog pera, jedan Arsić i jedan Savke da svaki detalj naše mašte nacrtaju bolje nego što je mi zamislimo, jedna Marija Matić, Account Director koji može i nemoguće, jedan Vuk Tomić, Event Director koji čaroliju pretvara u stvarnost, i jedna Anja koja zna sve i svakog, i naravno jedan Đole, jedan Andro, jedna Romana, Milica, Ljupka, Jovana, Maša, Jekalina, jedan Aleksandar, Nemanja, Keno… Kao i to što smo deo velikog sistema pa u svakom trenutku imamo pomoć i podršku kolega iz Digitala, BTL, ATL i cele NM kreative.

Da li ste se do sada suočavali sa kriznim situacijama i kako ste ih rešili?

Svaki radni dan u PR sektoru je potencijalna kriza (smeh)!

A u zavisnosti od situcije do situacije, klijenta i trenutnog stanja na tržištu, kreramo pojedinačne krizne strategije.

Šta vašu agenciju izdvaja u odnosu na konkurenciju i, generalno, šta jedna agencija treba da poseduje da bi dobro poslovala?

Ne znam da li nas to izdvaja, ali ono što je meni u našem PR timu najznačajnije je upravo ono što sam već navela – dobar, složan i kreativan tim. Ne mogu dovoljno da istaknem koliko je važno da tim funkcioniše istom energijom. PR je posao koji vas opčini, zavede, verujete da ne postoji bolji posao na svetu od vašeg, ali kad dođe do bura, kilometarskih kampanja, i danonoćnih priprema, strategija, događaja… Jedino što vas drži je tim, ljudi sa kojima delite sve i bez kojih ništa ne bi bilo moguće.

1 2 Katarina Todosijević, PR Agency Director: Svako želi da voli posao kojim se bavi!

Koliku ulogu imaju rukovodioci, a koliku zaposleni? Od koga najviše zavisi ovakav uspeh?

Verujem da svaki član ima podjednaku ulogu, jer ako neko u lancu ne izvrši svoj deo zadatka, ugrožava se ceo projekat. Koliko je važno da vođa tima dobro postavi strategiju, isto toliko je važna uloga svakog pojedinca u njenoj daljoj realizaciji.

Da bi bila uspešna i primećena, kampanja treba da bude kreativna, ali i da na neki način dotakne “publiku”. Kako izgleda postupak kreiranja jedne kampanje? Koja vam je najomiljenija do sada i zašto?

Uvek je posebno iskustvo kada kreiramo kampanje koje mogu nešto da pokrenu, promene, kao štu su bile kampanje “Knjiga za mir” ili “Ne dozvoli da pukne”. Tada se zapravo podsetimo zašto smo počeli da se bavimo ovim poslom, još dok smo u studentskim klupama zamišljali da ćemo jednog dana svojim delima menjati svet. I tada imamo priliku da se bavimo omiljenim delom našeg posla, a to je upravo kreiranje kampanja, bez cenzure kreativnosti koju obično brend kampanje nose sa sobom. Istakla bih još i kampanju “Be Present” koju smo radili za brend Huawei i koja govori o prekomernom korišćenju mobilnih telefona, i da smo najbolji poklon za naše najbliže zapravo mi sami.

Comments