U poslednje vreme veoma su popularne dijete koje su visokoproteinske, a u vrlo kratkom periodu pokazuju zadovoljavajući efekat. Upravo zbog toga, one su naša tema danas.

Ovo je poznat način mršavljenja koji je dobio pozitivne kritike upravo zbog istraživanja da belančevine bolje zadovoljavaju glad od ugljenih hidrata i masti.

Kada se masa vode u telu smanji, telo počinje da sagoreva sopstvene masne naslage, a pošto većina proteina potiče iz životinjskih izvora, postoje stvari na koje treba obratiti pažnju, kao što je povišen holesterol.

Zanimljivo je to da se kod ovih dijeta ishrana bazira na namirnicama bogatim belančevinama, kao što su crveno meso, riba, jaja, perad i sirevi, povrće, voće…

Pogledajte neke od najboljih proteinskih dijeta, koje će značajno uticati na poboljšanje načina ishrane i poboljšati način života.

Samo 12 do 18% kalorija potiče iz proteina, dok ugljeni hidrati sadrže čak 50%.

Prvo ćemo napraviti spisak namirnica koje su dozvoljene ukoliko ste na visokoproteinskoj dijeti, a onda i dati spisak najpoznatijih dijeta koje podržavaju ovaj način ishrane.

Belo meso: ukoliko ga konzumirate unećete mnogo manje masti, a takođe možete ukloniti kožicu koja ima mnogo više kalorija nego meso.

Riba: ona je izvor zdravih masti koje ne goje. Zdrava je jer sadrži omega-3 masne kiseline, njenim konzumiranjem smanjuje se rizik od raka, artritisa i bolesti srca.  

Jaja: siguran, a jeftin izvor proteina. Belančevine su nešto što valja konzumirati, jer ne goje. Žumance sadrži sav holesterol, tako da je bolje opredeliti se za belance.

Soja: jedan od hranljivijih izvora proteina. Možete je jesti u neograničenim količinama, a nećete se ugojiti.

Na ovoj listi nalaze se još i pasulj, žitarice, nemasno mleko, kao i voće i povrće.

144 Kilogrami dole: Najbolje dijete

“Weight Watchers” dijeta

Ova širom sveta poznata dijeta podrazumeva da vaš obrok sadrži proteina više nego bilo koju drugu namirnicu. Razmera bi bila 2:1, a ukoliko u organizam unosite čiste proteine, dokazano je da brže mršavite.

Comments