Devedesete su bile prilično turbulentna dekada tokom koje se svašta događalo, ali kada je kinematografija u pitanju na prvom mestu je ovo decenija kada je tehnologija eksplodirala i okrenula pažnju sveta prema internetu, a u filmskom svetu to je značilo da dinosaurusi mogu da hodaju planetom Zemljom i da to sjajno izgleda, da eksplozije budu sve vernije prikazane i da Leonardo DiCaprio može da potone i nestane u “okeanu” iako da, da, imalo je mesta za njega na vratima, okej. Ipak, uprkos svim tehnološkim dostignućima, srednjoškolske priče su definitivno vladale filmom 90-ih pa ako u ovim. Raskidi, drame i problemi su dobar način da malo stavimo na pauzu real life koji nam se događa i prisetimo se nekih starih problema koji su nas mučili, plus u priličnoj meri uživamo u estetici koja je već neko vreme ponovo in. Ovo su filmovi kojih definitivno moraš da se prisetiš onih dana kada nisi raspoložena za preteške teme, ili pak ako je i tema malo teža onda da je barem lepo upakovana. A ko zna, možda se nađe i inspiracija za neki outfit.

Now and Then (1995)

Četiri dvanaestogodišnjakinje – Roberta, Teeny, Samantha i Chrissy – provode najlepše leto u Indijani. Mnogo godina kasnije, kada se ponovo nađu, sada kao odrasle, Samantha Albertson (Demi Moore) započinje priču o njihovom detinjstvu, druženju i odrastanju. Iako su imale samo 12 godina, ali pravo prijateljstvo ne zna za godine i ono je što ostaje zauvek. Tinejdžerska opuštenost, horoskop iz ženskih magazina, bezbrižne vožnje biciklom i puno puno priča. Kao i glavno pitanje odrastanja: Am i happy?

Hard Boiled Egg/Ovosodo (1997)

Biser italijanske komedije, Ovosodo se bavi pitanjem onog dela života kog se mnogi muškarci iskreno plaše: stupanje u ulogu oca. Ovo je priča o Pieru, stidljivom dečaku koji odrasta u Livornu u Toskani. Njegov nadimak je “Ovosodo” što znači “tvrdo kuvano jaje”. Film se vraća unazad u njegovo detinjstvo i prati ga kroz odrastanje, brak, očinstvo i ostalo. Iskrena priča o pronalaženju smisla u životu i svim preprekama na koje nailazimo tokom njega.

Comments