Pre nego što se upustimo u raspravu o tome šta je bolje, mlada piletina ili matora koka, hajde da postavimo neke standarde. Vidi čika Šumar da se već pisalo o starijim damama, ali se uvek nasmeje grohotom kad vidi natpise mladeži koja pod “matoro” beleži sve ženskinje preko 25 godina. Smešno, smešno. Onda čika Šumar vidi da se pod mlada piletina smatra nešto tik iznad 14 godina. Strašno, strašno. I onda vidi Šumar neku jezu u tekstovima koji pišu o “strašnom sudu” koji izgleda pada baš na 30. rođendan. Kao da posle 30. nema života ili će da dođe nekakva životna policija i lupi žig (na dupe, valjda): “Sad si matora”.

Dakle.

Mlado i staro možemo podeliti po godinama ili po onome što je u glavi i stilu života. Ponajpre, da vas utešim. Matorke počinju tamo negde iza 40. Znam, znam, kažu da je negde oko 42. godine najbolje vreme za damu, ali eto, nekako se uvrežilo da anglosaksonski izraz “cougar” ili “matora koka” označava damu tu negde između 40 i 60. Posle idu bakutaneri, jebi ga.

Piletina počinje negde sa 18, jer premda je u našoj zemlji legalno imati odnose sa licem starijim od 13 godina (to znači 14 i više), devojčurci između 14 i 18 će kod svakog respektabilnog jebača izazvati blagu gadljivost, a prekor će se uputiti pohotnom graničnom pedomanijaku uz reči: “Ma daj, preteruješ, vodi je kući na spavanje”. Eh, zna čika Šumar da se vremena menjaju i da se klinke “khmkhm” od “khhhm”, ali nećemo zalaziti u ekstremne sportove te vrste, jer ruku na srce, okreni-obrni, tamo gde starija maloletnica širi noge, tu nisu čista posla. Dakle, studentice moje drage, sve dok ne sjebete svoj život i/ili ne izrodite neku decu, ne računate se u matorke. Čak ni kad (ijao, strahote) prevailte 30. Zanimljivo je da su upravo najproblematičnije dame između 30 i 40 godina, jer u zavisnosti od toga kako vode svoj život i misli, mogu biti žilava piletina ili sjajna matorka.

Tu dođe trenutak da objasnim malo više o toj mentalnoj razlici između jednijeh i drugijeh. Piletina se odlikuje mladošću i izvesnom životnom naivnošću koja se ponajpre odlikuje snažnom vezom sa primarnom porodicom (posebice ocem), te nesamostalnošću svih vrsta. Žena je dama koju život nije mazio, koja se probijala kroz njega i još probija svojim silama, naglavačke, naopačke, kako god zna i ume. Možda je rodila, možda nije. Možda se razvela, a možda i nije (mada je sva prilika da je bar jednom bila u braku, ako nije i još uvek udata), važno je da je prošla sito i rešeto. Piletina, makar se bližila 30, puna je stida i nesigurnosti. Matorka je žena koja je u potpunosti apsolvirala svoje telo i svoj seks. I nema više iluzija. Njoj ne treba “Seks i grad” (Sex and the City) da je ubeđuje da je seks nešto normalno, a uživanje osnovno ljudsko (a i žene su ljudi) pravo.

Pristupačnost

Klinke Klinke vs Matorke

Ako niste matori za divljanje, spremni ste da jurite klinke

Da li je lakše uloviti klinku ili matorku? Neki misle da se klinke lako love na šljašteće (automobile) i šuškavo (zelembaće), ali to je mit. Klinke je, u stvari, prilično teško naloviti, posebno ako ste poprilično mlađi, poprilično stariji, poprilično ni nalik na Dejvida Bekama (David Beckham), ako imate crvenu kravatu, plavi patlidžan ili pogrešnu boju kose. Klinke – ili izvoljevaju ili traže sponzora, ali ni u jednom slučaju nema mnogo vajde, pa je lov na klinke gotovo uzaludan posao za većinu muške populacije. S druge strane, matorke imaju svoje kriterijume koji nisu zanemarljivi. Ipak, daleko su pristupačnije. Dobar dan, ja sam taj i taj, da li biste… Piletina se tu uglavnom snebiva, dok će matorka uglavnom jasno staviti do znanja da ili ne.

Drugim rečima, mnogo izvesniji prilaz i prolaz imate kod matorki makar niste direktor firme, ne vozite jaka kola i ne izgledate kao Bred Pit (Brad Pitt) u mlađim danima. Ako starija dama nešto želi – to će i da dobije. Čak i ako se ne uklapate u njen profil iz snova, pružiće vam šansu.

Piletina – 0 : Koke – 1

Sudar

Lov Klinke vs Matorke

Idemo u lov? Nema frke, ček' da uzmem svoju sačmaricu

Izlazak sa klinkom veoma je zamršena rabota. Piletina uglavnom ima svoje romantične, nerealne, snovite vizije o tome kako bi trebalo da izgleda pravi muškarac (npr. bez dlaka, kao maneken sa bilborda). U tom smislu imaju i protoplazmatična viđenja kako izgleda savršen sastanak. Čik pokušajte da budete originalni, da smislite nešto drugačije, da je izvedete na neko klasično mesto, pak. Svi pokušaji su uzaludni, jer to nikad neće biti ono što je zamislila. Još ako nema “hemije”, piši propalo. Hemiju, inače, definišu kao lični doživljaj jednostrane vrste, a ne uzajamnost. Nemojte se čuditi ako klinka zbriše usred sastanka ili se posle nikad ne javi. Matorke će vas, naravno, odmeriti po svim parametrima dejta; koliko je trajao, gde se odvijao, koliko je truda u njega uloženo, da li ste joj pružili prigodnu pažnju, jeste li bili ovakvi ili onakvi (a bolje vam je da budete ovakvi, verujte mi).

Čak i u slučaju da nešto nije prošlo glatko (prosuli ste vino po svojoj – nikako njenoj – košulji, ispričali ste vic sa prdežom ili ste joj tumačili mudrosti ujaka Svetosava), matorke mogu da vam pruže drugu priliku. Ako ste mlađi, onda će vam brljivost pripisati godištu, a ako ste stariji, eh, pa svi muškarci su u stvari dečaci, a i onako najviše poena donosi trud. Još jedna velika prednost. Klinke moraš da fasciniraš (skupo). Matorke ne padaju na jeftino šljaštenje (zapravo, ne mora uopšte da bude skupo).

Piletina – 0 : Koke – 2

Međukorak

kugar Klinke vs Matorke

Matore su i opasne, ali (obično) ne ujedaju

Recimo da je sudar protekao dobro. Sad ide onaj međukorak pre prvog seksa. To je ono da li će da zove ili neće da zove, ko će da zove koga, da li će biti drugog, trećeg, petog sastanka, ‘oće li početi pipanje i kada. To je prostor u kome žene vole da je muškarac nesiguran, da ne zna da li je “ziher” ili je “možda”. Posle se čude što neće da se jave. Pa, kukavice, šta ako se jave, a ono nije bio prolaz k’o Džaja, nego zid smrti. U svakom slučaju, za piletinu je to najtrusnije područje i može se očekivati mnogo drame. Kakve su vam namere, da li će da da ili neće, koliko dugo da ne da – a da vi ne odete, a koliko je prerano da da – da ne biste mislili da je radodajka? U tom tektonskom, gotovo vulkanskom periodu stavlja se na probu da li zaista želite piletinu ili ne.

Ima i gora varijanta, da u tom međukoraku ne možete da živite od dosadne tinejdžerke koja zivka, cima, duri se, pada u histerične euforije i sve tako. Kod matorki nema te truckave vožnje. Čak i ako se igra neka igra zavođenja, neće vam skakati po živcima. Znaćete tačno da li će biti nešto dalje, da li neće, a i ako se pleše tango neizvesnosti i to ćete veoma jasno uočiti.

Piletina – 0 : Koke – 3

Seks

klinka Klinke vs Matorke

Kad jure piletinu muškarci se nadaju da će nabasati na ovakvu damu

Došao je i taj dan, uspeli ste da prevaziđete sve psihološke zamke, natprirodne sile, okolnosti, hemi(kali)je i stiže čas kada se rađa čarolija. E, sad. Piletina se deli na iskusnu i neiskusnu, dok su matorke uglavnom samo iskusne. Seks sa neiskusnom piletinom prijaće onima koji vole da se igraju čika doktora, koji vole da se igraju “girl whisperer“-a, kojima ne smeta da se rvu sa mnoštvom novih psiholoških izazova, te oni kojima sam čin seksa nije naročito dragocen koliko činjenica da tamane neku slatku piletinu. Iskusna piletina može biti veoma opijajuća, ali ni tu niste načisto da li vodite ljubav s nekim ko je naivan, namazan ili naprosto imitira ono što je gledala u pornićima. Ne kažem, ako dama spaja znanje, iskustvo i mladolikost, to može biti smrtonosna kombinacija koja topi mozak i razvodi brakove.

S druge strane, kod starijih dama opet nema nepoznanica. Ako nisu udarene u glavu, dobićete no-no tamo gde ne sme da se gura ili čačka, dobićete da-da onda kad nešto dobro nabodete. A što se izgleda tiče, ako ste iskusan jebač, onda nećete pasti na spoljašnost mladosti, već ceniti iskrenu strast matorke. Čak i kad nije iskrena, predstava je dobro odigrana, tako da ćuti i veslaj. U suštini, u ovoj kategoriji nema pobednika jer nema apsolutnog merila. Seks sa klinkama sjajan je za one koji ne mare za spoj dve strasti, već žele malo estetski zabavne seksualne atletike. Za takve, piletina nema premca. S druge strane, ko stvarno želi da spozna ženu, zna se gde treba da se obrati.

Piletina 1 : Koke – 4

Šta dalje?

maleni Klinke vs Matorke

Šta je bilo, maleni, ima neki problem?

Recimo da ste uspešno prošli svaki korak. I seks je bio dobar i želite da nastavite dalje. Matorke ćete veoma teško ukrotiti. Imaju svoj ritam života i što se njih tiče, moraćete da se uklopite ili da ispadnete iz voza. Ako se baš zaljube, možda će vam čuvati mesto, ali ne računajte na mnogo grešaka. Sve što su vam praštale do ovog trenutka, oprostile su. Sada je trenutak da se pokažete kao dosledan muškarac. Ukoliko se pokažete kao klinac, tretiraće vas kao piletinu sa blagom dozom smorenosti, čekajući prvu priliku da omanete ili dojadite. Piletina je tu mnogo pogodnija. Pošto piletina uglavnom uči škole i bleji, lako ćete je uklopiti u svoj raspored. U suštini, tu sad ritam i oblik odnosa zavisi od vas, osim ako vas klinka nije uhvatila za onu stvar pa uvrće, a onda ste ufitiljili.

Koliko je piletina bila surova u početnim stadijumima, sada kad ste gospodar njenog srca (i seksa), dopustiće vam da vladate i pravite brljoke. Inače, drage dame što ovo čitate, nemojte da se ljutite na čika Šumara, samo pogledajte šta (mlade) žene čitaju: “Kako da mu kažem ‘ne’ iako je svinja?”, “Ne voli me, ali ja mu ipak dajem”, “Zgazio mi je srce, ali ja mu ne puštam organ” i sve tako. Dakle, svojom krivicom, piletina pobeđuje u ovoj fazi.

Piletina – 2 : Koke – 4

Neverovatna lakoća održavanja 

pile Klinke vs Matorke

“Maharadža da budem!”, zamišljaju muškarci život sa piletinom

Nije teško ženu osvojiti, teže ju je zadržati, kažu naši stari, ali mislim da se u današnje vreme to prevodi kao “održati” ili “održavati”. Razlog iz koga mnogi muškarci rado uz sebe imaju piletinu jeste taj što je piliće lako održavati. Posle početnog ulaganja nije neophodno izdvojiti mnogo novca i vremena. Mogu da pijuču do mile volje, ako im se nešto ne dopada, ali mlađe dame uglavnom nemaju velike prohteve. Ponavljam, osim ako niste pali u onu otrovnu kombinaciju u kojoj vam je njena mladost postala droga, ali onda, kao i svaki narkoman, ima da propadnete načisto. Matorke su prilično zahtevne za održavanje. Osim što žele svu pažnju i da ih razmazite, ne žele da vide da štedite išta. novac, energiju, seksualnu moć, pažnju, vreme ili da ih (pupupu, ne d’o Bog) rasipate na druge.

Takođe u zavisnosti od uzrasta matorke, postoje određena ponašanja koja su tabu, kao i određeni komentari. Klinkama nije neophodno neprestano dokazivati da ih volite, da ste zaljubljeni, da ih želite, niti je neophodno da ih zabavljate. Kad se užele zabave, pustite ih u grad s drugaricama ili im kupite nešto. Matorkama je neophodan, što bi rekli seljaci, fidbek. Što je najgore, klinke uvek možete da obrlatite nekom retorikom. Pitaju vas nešto nezgodno (Jesam li se ugojila? Kako mi stoji haljina? Da li sam lepša od one tamo?), a vi uvek možete da se izvučete na šarm, humor i diplomatiju. Matorke znaju sve te fore, pa ako se odlučite da ih mažete moraćete mnogo dobro to da radite. Istina, klinke imaju histerične faze i mogu da prave dramu, ali ništa ne može da se poredi sa furioznom osvetom matorke kojoj ste nagazili na žulj.

Piletina – 3 : Koke – 4

Šut karta

osvetqa Klinke vs Matorke

Ne zajebavaj se sa matorkom

Kad smo već kod žuljeva, hajde da uporedimo ko je bolji kada sreći dođe kraj. U slučaju da ste vi šutnuti, postoji drastična razlika da li se na vaš tur spušta čizma neke klinke ili matorke. Klinke će da vas ostave na glupu foru. Pričaće vam neke providne priče. Pobeći će. Samo se najednom zaustave ili pokvare, kao lutka na navijanje. Elem, kad vas klinka ostavi, ima da boli i peče k’o sačmarom u debelo meso. Zato što će ostati uvek tračak uzaludne nade da to nije kraj, nego se ona nešto “ponaša” ili da je tu bilo prostora da vi kao mužjak nešto učinite. Po-gre-šno. Kad vas klinka šutne, bolje se zavucite u neku rupu i trljajte se tamo gde vas boli, dok ne prođe. Matorke imaju razne stilove šutiranja, ali uglavnom nećete znati šta vas je snašlo – što je dobro, jer ovako ili onako, uglavnom je bezbolno.

Ako ništa drugo, bar ćete znati da nema šanse, da je to zaista kraj i da vi kao mužjak niste ništa tu mogli da učinite. Kako da vam kažem, piletina će da vam (privremeno) razori život, a matorka će samo da vas odstrani iz svoga.

Ukoliko vi nameravate da ostavite njih, povratna reakcija zavisi od načina na koji ste to uradili. Piletina je tu predvidljiva. Kako god ste raskinuli, uglavnom sledi jedna te ista kuknjava i drama, moljakanje, oproštajni seks i ceo paket mera. Da li će vam napraviti frku zavisi od toga koliko je luda, ali to ste već imali priliku da odmerite dok ste bili u dobroj fazi. U suštini, tu je piletina zahvalnija, jer premda ostaju ožiljci i tragovi, niste ni prvi ni poslednji u njenom životu i uskoro postajete deo njenog sveopšteg iskustva. Moglo bi se reći, čak, da je raskid i način prihvatanja, ono što od piletine postepeno pravi matorku. Za piletinu odlazak po cigare može biti lom mozga, dok se vremenom ne naviknu da su muškarci svinje koje naprosto odlaze. Kod ostavljanja matorki situacija je minsko polje. Tu su starije matorke zahvalnije, posebno ako ste džentlmen do kraja. Pustiće vas da idete, jer ako nećete da ostanete i ne trebate joj. Mlađe i srednje matorke pate od panike “ko će me sad” i smatraju da je raskid smak sveta, kunu se da posle vas nikad nikog više neće imati. To nije sasvim netačno, jer postoje žene koje kad nalete na budalu koja ih ostavi, posle toga okrenu ćurak naopako i od milih dama postanu vatrene mizandrične ucveljenice koje furaju neki oštar fazon tipa “ne, nemoj mi prići, svi te vi skotovi, ali ti tamo lepi plavi, ti ostani”. Ako ste prilikom ostavljanja matorke žestoko đubre, pripremite se da snosite posledice. Ne jedan film i ne jedna drama bave se hladnokrvnom osvetom odbačene žene. Čak je i Velja Tresikoplje to znao.

Piletina – 4 : Koke – 4

Zaključak?

madona Klinke vs Matorke

Ima onih što vole i jedne i druge

Svakom svoje. Ako ste pravi muškarac, fazu devojčuraka ste ostavili iza sebe. Ne znači da ne mislite da su mladi sisići sjajni i ne znači da ne sanjate o tome kako žestoko trsite neku čirlidersicu. Ali znači da ćete u stvarnosti rado naći neku vatrenu matorku i čuvati je kao malo vode na dlanu, jer su pogodnosti brojne, od domaćinske atmosfere do sjajnog seksa. Ako, pak, mislite da je zabavno ići od cveta do cveta i uživati u sebi i svojim osvajanjima, zadovoljiti se upijanjem neiskusne mladosti, onda su pilići za vas.

Premda!

Ovde bi Šumar da se zahvali svim kozmetičkim salonima i preparatima, fitnes centrima, kao i globalnom pokretu emancipacije koji je doveo do toga da se piletina i matorke sve manje razlikuju. Naime, moć hemije, zdrave hrane i vežbanja značajno je produžio vek lepote matorki. Tu možete dobro da se omastite iskusnom ženskom koja izgleda kao avion. S druge strane, slobodu uživanja, slobodu života, nezavisnost koju je ženama podarila moć i veština emancipacije, znači da je po gradu (posebno u inozemstvu) sve manje glupih klinki, pa možete uživati u plodovima zrele mlade dame koja neće da se ponaša kao derle, koja će znati da uživa u vama kao i vi u njoj. Stoga se i oni koji žele svežu piletinu okreću sve mlađoj populaciji – gde će naivnosti i gluposti uvek biti.

A vi, drage dame? Da li ćete ponosno prihvatiti titulu matorke ili ćete ostati klinke, a to znači plen – zavisi samo od vas. Sve vam je objašnjeno u časopisima, na televiziji, u filmovima, knjigama. Samo je pitanje da li želite da budete svoje ili ne.


Šumar  Izmišlja toplu vodu, traži rupe u svemu, pa i u saksijama. Ne jebe živu silu.

Comments