Nakon vrelih letnjih dana u toku kojih smo se trudili da što više vremena provodimo napolju, prvenstveno u društvu pored bazena, reke ili mora, jesen nam poručuje da je vreme da “prikočimo” i opustimo se u toplini svog doma. Čini nam se da nema idealnijeg trenutka nego kad pada kiša, a mi sigurni – prekriveni ćebetom pijemo topli napitak i zaranjamo u nepregledni svet književnosti. Kako bismo vam olakšali izbor, izdvojili smo 7 knjiga koje možete čitati ove jesenje sezone. Od drame do triler i horor žanra, pojedine su starijeg, druge novijeg datuma, a treće tek treba da izađu iz štampe…

Septembar – Rosamunde Pilcher

Sasvim odgovarajući naziv za knjigu koja nagoveštava jesenji mood. Književnica Rosamunde Pilcher je genijalna u pogledu dočaravanja atmosfere i neizvesnosti, kao i dubine svojih likova, a ovaj roman istražuje Škotsku na početku jeseni, sa temama kao što su prijateljstvo, izdaja i ljubav. Radnja je fokusirana na Violet Aird, liderku Aird klana, koja nadgleda sve iz svog okruženja. Svi likovi imaju probleme koje treba da prebrode, a koji uključuju ljubomoru, zavist i pohlepu. 

Tajna istorija – Donna Tartt

Donna Tartt je jedna od najcenjenijih savremenih književnica, koja nam je podarila roman Češljugar, za koji je dobila i Pulicerovu nagradu. Roman Tajna istorija, zapravo, predstavlja veliku priču o prijateljstvu, aroganciji i ubistvu, a glavni junak je Richard Papen, koji u devetnaestoj godini prvi put odlazi u Novu Englesku i upisuje se na koledž – gde će uz elitnu petočlanu grupu studenata iskusiti mračne strane studentskog života. Ono zloslutno što povezuje ovu ekipu ogleda se u tajni – o nesreći u šumi… 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by orla ᵕ̈ (@readwithorla)

Pročitajte i ovo: 5 trikova da vam polica za knjige bude vredna biblioteke

U jesen – Karl Ove Knausgård

Bilo bi neprikladno iz liste izostaviti knjigu koja jesen ima u naslovu. Ovo je prvi od četiri toma norveškog pisca Karla Ovea Knausgårda – tetralogije pod nazivom Godišnja doba. Autor svojoj nerođenoj ćerki posvećuje zbirku kratkih eseja, zapažanja i misli o određenim životnim pojavama, ali ovo nisu opšti saveti i lekcije detetu, već svojevrsna oda svetu i životu. Knausgård naizgled sitnim stvarima daje novo značenje, budeći nam osećanja zadivljenosti i začuđenosti koja smo gajili u detinjstvu.

Putnik – Cormac McCarthy

Cormac McCarthy će nam, nakon šesnaestogodišnje spisateljske pauze, podariti čak dva romana – Putnik (The Passenger), koji iz štampe izlazi u oktobru, i Stela Maris (Stella Maris) – u novembru. U Putniku upoznajemo Bobbyja Westerna, ronioca-spasioca i matematičara genija koji se bori sa svojom turbulentnom prošlošću. Naime, Westernov otac je radio na kreiranju atomske bombe, dok mu je sestra, koja je patila od šizofrenije, izvršila samoubistvo. Putnik je elegična meditacija o krivici, tuzi i duhovnosti. Kritičari već napominju kako roman predstavlja dobrodošao povratak legende koja se dugo skrivala od javnosti. U nastavku, Stela Maris, radnja je centrirana oko Alicie Western, prvog McCarthyjevog ženskog protagoniste. 

Poslednji dani Romanova – Helen Rappaport

Rastužimo se čim pomislimo na poslednju porodicu ruske carske dinastije Romanov, koja je tragično stradala u podrumu kuće Ipatijeva u hladnom sibirskom gradu Jekaterinburg. Boljševici su te 1918. godine usmrtili cara, caricu, njihovo petoro dece i poslugu, počinivši jedno od najstrašnijih ubistava u istoriji čovečanstva. Njihova smrt i danas inspiriše mnogobrojne knjige i filmove, a književnica Helen Rappaport nam detaljno prikazuje kako su izgledali poslednji dani zatočeništva porodice Romanov, ispunjeni međusobnom podrškom i ljubavlju, ali i neizvesnošću i strahom od neminovnog kraja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dorte (@bookishdorte)

Pročitajte i ovo: Ovo je 8 najboljih romana ženskih autora 21. veka

Bilo koja knjiga od Agathe Christie

Ok, možda zvuči malo bazično, ali zaista – koje god knjige Agathe Christie da se latite, nećete pogrešiti, pogotovo u ovom periodu godine, jer su njeni romani misterije savršeno turobni, melanholični i neizvesni – baš kao jesen. I dalje nam nije jasno kako je uspela da napiše čak 66 detektivskih romana, a da je svaki jednako zanimljiv i zabavan. Ako još uvek niste zaplovili u krimi svet ove vanvremenske književnice, sad je idealno vreme da to učinite.

Ukleta kuća na brdu – Shirley Jackson

Za sve ljubitelje horor žanra, koji su gledali istoimeni film i Netflixovu seriju, krajnje je vreme da pročitate ovo maestralno delo Shirley Jackson – roman o natprirodnom, o zloslutnosti napuštene kuće na brdu. O zadivljujućem zdanju, u kom godinama niko nije boravio, kruže priče da je zaposednuto paranormalnim pojavama. Ovo je interesantno četvoročlanoj grupi istraživača i ispitanika, koja odlučuje da noći u kući ne bi li primetila kakvu čudnu pojavu. Uskoro će se pokazati da nisu dorasli podvigu…

Naslovna fotografija: instagram.com/readwithorla

Dušan Veselinović

Comments