Ponovna neizvesnost, vidno povećana pasivnost i želja za druženjem, izlascima i putovanjima trenutno veća je od bilo čega na svetu. Kako bih drugačije opisala prethodnu godinu, i zašto mi se čini da ni ova neće biti ništa bolja? Pošto avanturista u meni nije bio zadovoljan trenutnom realnošću, počela sam da tragam za nečim što bi me bar na trenutak iščupalo iz dokolice i preselilo što dalje od sadašnjice. S obzirom na ograničenu mogućnost kretanja, izbori su mi bili dosta suženi, pa sam se zato vratila svojoj najvećoj ljubavi. Dakle, knjige – jer šta nam drugo preostaje u ovom rimejku 2020. godine?!

Čitati dobru putopisnu knjigu znači da se možete izgubiti pokušavajući da se krećete uskim kozjim stazicama visoke planine, uživate u hrani koju nikad pre niste probali ispijajući lokalno pivo u baraci u nekom zabačenom selu Južne Amerike. Priče koje imaju moć da probude avatnuristički duh i otkriju tajne o destinaciji, pravi su izbor za sve putnike u foteljama.

”Ljubav u doba kolere” G. G. Markes

Ovo je knjiga koja će namučiti i one najveštije ako budu išli u korak sa Markesovim lirskim jezikom, prepunim detalja, baš kao i svaka kaldrmisana ulica u starom gradu, Kartagini. Magični realizam približava se stvarnosti u ovom gradu gde se balkoni kuća oslikavaju duginim bojama i gde trgovi noću svetlucaju vrteći plesačice salse. Ovde se tokom života razvija epska ljubavna priča, jedna strasna romansa koja izgleda da izbija iz samih zidova ovog špansko-kolonijalnog grada na karipskom moru.

”Pokretni praznik” Ernest Hemingvej

Ovaj retrospektivni memoar američkog autora dokumentuje njegovo vreme borbenog pisca u francuskoj prestonici tokom ranih 1920. Govori o svakodnevnom: stolovi koji se peru ispred kafića Sen Žermena, ručkovi koji se sastoje od sira i bageta, dani u kojima sebi može priuštiti da jede – na neki način je to vrlo jednostavna knjiga o gradu i gradskom životu. Ali, to je takođe Hemingvejeva priča o prirodi ljubavi i prolaznosti vremena – uz svaku mukotrpno izračunatu rečenicu u svojoj jednostavnosti.

Comments