Jesen je omiljeno godišnje doba svih knjiških moljaca jer se sada konačno mogu bezbrižno sakriti u toplini svog doma čitajući, dok kapi kiše klize niz prozor. Iako je pandemija značajno pogodila izdavačku industriju, veliki broj poznatih autora odlučio je da ipak predstavi svoje nove romane i ulepša godinu čitaocima. Ovo su naši favoriti i knjige koje svako mora pročitati ove jeseni.

Elena Ferrante – The Lying Life of Adults

Autorka koja se krije iza pseudonima Elena Ferante stekla je svetsku popularnost teatrologijom “Moja genijalna prijateljica“ po kojoj je snimljena i istoimena serija, a 1. septembra ove godine dogodila se globalna premijera njene nove knjige u čak 27 zemalja. Knjiga započinje preispitivanjem društvenih standarda od strane 12- godišnje Đovane, a radnja se odvija u devedesetim godinama prošlog veka. Đovana je slična njenim prethodnim junakinjama, Lili i Lenu, ali njen život je mnogo bliži svakodnevici svih žena danas. Svojim pitkim stilom Ferante nas uvodi u sagu u kojoj će se razotkriti porodične tajne, jedna adoloscentkinja će postati žena i pobediti predrasude koje su je celog života pratile.

Elif Shafak – 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World

Najpoznatija živa turska književnica, Elif Shafak, zapitala se šta se događa ako kad čovek umre, njegov mozak nastavi da radi još neko vreme? Šta ako nastavi da radi još 10 minuta i 38 sekundi? Ova fenomenalna knjigu u stvari počinje – krajem. Lejla se priseća svog života, mirisa detinjstva, prijateljskih zagrljaja, nezavršenih ljubavnih priča. Kombinujući orijentalni duh Istanbula, toplu ljudsku priču i surovu realnost, Elif nas vodi kroz život jedne žene koje više nema, koketirajući sa smrću i svime što nakon nje dolazi. Kroz ovu priču, autorka se ne libi da preispituje teška društvena pitanja koja potresaju Tursku, a naročito položaj žena u tradicionalnom društvu.

Comments