U eri striminga postoji nesaglediv broj filmova i serija koje možemo pogledati. Nekada može biti teško tražiti odgovarajući naslov u moru sadržaja i pronaći serije kojima želimo da se posvetimo, pa je u tim situacijama možda najbolje igrati “na sigurno” – zato smo izabrali 8 knjiga čije će vas serijske adaptacije jednako oduševiti (naravno, pod uslovom da ih dosad niste pogledali)…

Normal People

Roman Sally Rooney iz 2018. godine govori o Connellu i Marianne – dvoje mladih ljudi iz iste irske varošice koji su sušte suprotnosti u svakom pogledu, ali postoji određena nit koja ih spaja. Roman prati njihove živote tokom studiranja na Triniti koledžu i kako iznova osciliraju između toga da budu zajedno ili da se viđaju sa drugima, podstaknuti svojom magnetskom privlačnošću i “ličnim demonima”.

The Handmaid’s Tale

Otkako je premijerno počela s emitovanjem 2017. godine, publika je iz sezone u sezonu bila očarana distopijskom radnjom zastrašujuće The Handmaid’s Tale. Radnja je smeštena u ne tako dalekoj i nemogućoj budućnosti u kojoj su plodne žene podvrgnute ropstvu i jedini im je zadazak da rađaju decu. Iako je serija pokupila mnogo nagrada, knjiga je takođe dobila svoja priznanja. Romane Margaret Atwood, The Handmaid’s Tale i The Testaments, vredi pročitati čak i ako ste već pogledali seriju.

Shrill: Notes from a Loud Woman

Memoari Lindy West vode čitaoce na pravo životno putovanje – nekada stidljivo dete koje bilo skoro nevidljivo postaje žena koja se ne plaši da provocira, ali je veoma prijatna iako glasna. Bilo da piše o internet trolovima, feminizmu ili svom telu, Westini eseji su i humoristični i samosvesni. Hulu adaptacija, koju je razvila i u kojoj je glumila Aidy Bryant, uhvatila je istu nit autentičnosti koja Westino pisanje čini tako privlačnim.

Made for Love

U Made For Love Alisse Nutting stvari postaju čudne na najbolji način. Roman prati Hazel koja se sa ocem i njegovom seks lutkom useljava u prikolicu koja je namenjena za starije građane. Njen suprug, koji je direktor velike kompanije, želeo je da je bežično poveže sa njim pomoću prvih moždanih čipova. Iako su okolnosti njenog života u najmanju ruku čudne, roman istražuje brak i monogamiju iz drugačijeg, manje poznatog ugla. Istoimena mračna komedija ima dve sezone na HBO Max striming platformi.

Big Little Lies

Najprodavaniji roman Liane Moriarty važi za jednu od najpopularnijih TV adaptacija poslednjih godina. Humor je izbalansiran, iako ponekad možda deluje da se ne smejete sa likovima, već da im se podsmevate. Radnja obrađuje temu nasilja u vezama, dok sve vreme otkriva živote tri veoma različite, ali podjednako istrajne žene. U HBO Max serijskoj adaptaciji igraju A-listerke Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Laura Dern, kojima se priključuju i druga brojna slavna imena Holivuda.

Pročitajte i: Modne coffee table knjige kao raskošna dekoracija u vašem domu

High Fidelity

Kao i većina ljudi, Rob se pita gde je pogrešio u svojim romantičnim vezama. Ipak, za razliku od većine, on je odlučio da se sastane sa svojih pet po njegovom mišljenju najboljim bivšim devojkama kako bi shvatio gde je pogrešio. Zato ne čudi što prolazi kroz egzistencijalnu krizu. Iako je film po ovom romanu snimljen 2000. godine, knjiga je pretočena u seriju za Hulu dve decenije kasnije. U toj verziji, Rob nije muškarac, već žena koju glumi Zoe Kravitz, dok je radnja smeštena u Bruklinu.

Little Fires Everywhere

Elena Richardson živi u predgrađu gde je sve do tančina isplanirano baš kao i njen život. Deluje da ništa ne može da pođe po zlu, misliće mnogi, ali nije baš tako. Roman Celeste Ng prikazuje da čak i ustoličene navike mogu da se promene kada osoba postane opsednuta prošlošću i tajnama. Roman je pretočen u seriju na Hulu u kojoj glume Reese Witherspoon i Kerry Washington.

Sharp Objects

Camille je reporterka sa teškim zadatkom – mora da izveštava o ubistvu dve tinejdžerke iz svog rodnog grada. Iako je to zabrinjavajuće za svakoga, Camille je ova obaveza posebno teško pala. Upravo je izašla iz psihijatrijske bolnice i već se bori sa sopstvenim demonima koji jedva čekaju da isplivaju na površinu. Kako Camille sve više postaje upletena u priču na kojoj radi, shvata da ubistvo nije jedina misterija koju pokušava da reši. Amy Adams je oživela lik Camille na malim ekranima u HBO seriji koja je nominovana za Emmy nagradu.

Pročitajte još i: 7 knjiga koje slave žensko prijateljstvo

Naslovna fotografija: instagram.com/littlefireshulu

Marija Gavrilović

Comments