Hot topics

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

Da li je tačno da na mladima svet ostaje?

1/3

Da pisci nisu bili uporni, da su izgubili veru u sebe i svoje delo, svet bi bio siromašniji za neka od najpopularnijih književnih dela, prema kojima su snimljeni isto tako dobri i antologijski filmovi.

Prohujalo sa vihorom, Margaret Mičel

Ovo delo svakako pamtimo prema filmu, u kome su briljirali Vivijen Li i Klark Gejbl u glavnim ulogama. Autorki je trebalo 10 godina da napiše epsku ljubavnu priču o Skarlet O’Hari i Retu Batleru. Rukopis je bio veoma obiman, na preko 1.000 stranica i odbijen je 38 puta pre nego što je jedan izdavač, na nagovor Margaretinog muža, konačno pristao da objavi priču u junu 1936. godine. Samo šest meseci kasnije, roman je prodat u preko milion primeraka, a Margaret Mičel nagrađena je Pulicerovom nagradom.

Lolita, Vladimir Nabokov

U Americi “Lolita” su izdavači odbijali pune dve godine i priča o tinejdžerki zaljubljenoj u starijeg čoveka, konačno je našla izdavača u Francuskoj (oduvek liberalnoj, kada su u pitanju ljubav i strast). Ubrzo je postala bestseler, i pojavila se u Americi. „Lolita“ je uvrštena u listu magazina „Time”, kao jedna od 100 najboljih u 20. veku.

Gospodar muva, Vilijam Golding

Budući dobitnik Nobelove nagrade odbijen je 21 put pre nego što je njegova knjiga konačno objavljena, 1954. godine i zatim prodata u 3.000 primeraka. Ali dve godine kasnije, „Gospodar muva” postao je apsolutni bestseler.

Editors choice