Jedan od najčešćih saveta stručnjaka jeste da, kada ostanete sami, iskoristite to vreme za sebe. Da se posvetite sebi, da radite na sebi, da zavolite sebe – da sredite svoj život, pre nego što počnete ponovo sa nekim da se viđate. To je dobar savet, ali on zanemaruje običnu potrebu da se utešite, da se ponovo osetite ženstveno i željeno, da zalečite srce i nahranite ego. Prizemne su to potrebe, baš kao i potreba za hranom. Ali, ako ste već posegnuli za frižiderom, kao utehom, mnogo je zdravije da nađete nekog. Nema ničeg lošeg u “ribaund” vezi. U nekoliko takvih veza uzastopce. U nekom trenutku zaista ćete poželeti da se povučete i posvetite sebi, ali dok stvarno ne osetite tu potrebu, u redu je da se samo tešite. 

Nije realno da ćete naučiti svoju lekciju jednom zauvek, da ćete postati najbolja verzija sebe i kao takvi, ostvariti odnos koji zaslužujete. Vi već zaslužujete bolje, a u trenutku kad ste povređeni i slomljeni, ponekad je bolje da se malo nahranite nečijom pažnjom i interesovanjem, ili makar dobrim seksom. Prevazići ćete to za neko vreme, poželećete više i bolje, a tada ćete i biti spremni za više i bolje. Osim toga, rad na sebi nikada ne prestaje i ta famozna najbolja verzija vas samih, ideal je i kao takav, nedostižan. Uvek će biti još toga da razrešite, još slojeva stvari za koje mislite da ste ih već razrešili, a u međuvremenu će se nakupiti novog iskustva i novog emotivnog i psihološkog taloga, koji treba razrešavati. Nikada nećete postati nešto što niste već sada. I rad na sebi vam neće obezbediti idealnog partnera. Možda nikada nećete naći takvog – ljudi nisu idealni, iako teže idealima. To ih, pored ostalog, i čini ljudima. 

Dozvolite sebi da budete prosto ljudsko biće, koje je tužno i usamljeno i kome treba da ga neko grli i ljubi i koje se zbog toga oseća utešeno i osnaženo. Kome treba malo stvarnosti, da se ponovo poveže sa sobom i pronađe smer i smisao u svom životu. Ako osećate da ovo važi za vas, da ne želite da samujete i meditirate i popravljate sebe, već da želite da vas neko malo voli, pružite priliku nekome, ko pokazuje interesovanje, ko želi da vas grli i ljubi i ko će vas možda malo voleti. Malo je dovoljno, kad nemate ništa i kad strahujete da nikada ništa više i nećete imati od ljubavi. 

Comments