Hot topics

Beauty SOS: Kako da suvu kožu učiniš blistavom – po ugledu na Beyoncé i Meghan Markle

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

137 Ko tu pije, a ko plaća?

”Dragi, šta kažeš da letujemo u Budvi ove godine?” – dobacuje iz kuhinje Tijana. ”A što ne bismo otišli na Rodos? Pronašao sam savršen hotel”, odgovara Marko ulazeći u kuhinju. ”Ali Budva je mnogo jeftinija i svi naši prijatelji će biti tamo. Pritom još nismo otplatili kredit za kola”. No, Marko se kao i obično ne obazire na njene argumente,  jer ne vodi računa o novcu. Naravno da zbog toga ponovo izbija svađa. Tijana razmišlja o kreditima i računima dok Marko, što se tiče finansija, ne razmišlja unapred niti planira budućnost. On živi za sad i danas. Kada pokušava da razgovara sa njim, Tijana dobija uvek isti odgovor  – da on zarađuje svoj novac i može da radi sa njim šta god hoće. Marko je planer proizvodnje i zarađuje više od Tijane. Ponekad ima osećaj da on iz tog razloga  hoće da određuje za šta će novac biti upotrebljen.

Konfliktna situacija koja je mnogima poznata. Predlažemo vam nekoliko saveta koji mogu da učine da finansije prestanu da budu razlog za svađu.

Na vreme planirajte izdatke

Posle ljubomore novac je najčešći razlog svađe. Mnogi parovi često ne uvrštavaju temu finansija u svakodnevni život, jer se plaše nesuglasica, već često u prolazu raspravljaju o tome. Međutim, izuzetno je bitno da i jedna i druga strana izdvoji potrebno vreme za razgovor o novcu. Na taj način mogu da se izbegnu svađe po pitanju raspodele finansija.

Utvrdite kućni budžet

Svi ulazi i izlazi, tj. primanja i izdaci, moraju da se zapisuju. Nije loše da uvedete neku knjigu gde ćete beležiti takve stvari. Najpre izračunajte koliki su vam troškovi, nakon toga svaki partner neka prema svojim mogućnostima izdvaja određenu sumu novca i stavlja je u zajedničku kasu.

Moj novac – tvoj novac.

Muškarce i žene podjednako nervira ukoliko neprestano moraju da polažu račune o tome na šta i koliko novca troše. Zasebni računi daju osećaj finansijske nezavisnosti. Morate prvo sebi, pa zatim svom partneru da razjasnite da i vama pripada određena svota novca čak iako niste u radnom odnosu. Tu vašu, nazovimo je ”platu” vaš partner svakog meseca bi trebalo da vam uplati na račun ili da vam preda u ruke. Na taj način svako po svom nahođenju može da troši svoj ”džeparac”.

Kompromisi

Da bi se izbegle svađe, veoma je bitno dogovarati se s partnerom oko većih izdataka. Najbolje bi bilo da odmah na početku godine donesete odluku o neophodnim investicijama i kupovinama. Stavite na papir na šta mora da se potroši novac, a šta može da pričeka. Ni u kom slučaju nemojte da nagovarate partnera na nešto za šta znate da nije saglasan. O ličnim afinitetima ne bi trebalo raspravljati. Najbolji je da svako pomalo popusti, tako da nijedno nema osećaj da sam podnosi finansijske žrtve.

Tijana i Marko su ipak još jednom razgovarali i dogovorili se da letuju u Budvi. Tijana je uspela da ubedi Marka da je otplata kredita ovog puta prioritet. Takođe su se dogovorili da će ubuduće da štede novac za vanredne situacije i eventualne popravke – i da će sledeće godine sigurno letovati na Rodosu.


Marijana Katić je studentkinja novinarstva. Uvek nasmejana i spremna za nove izazove. Zaljubljenik u modu, shopping, putovanja, tehnologiju i poeziju Mike Antića. Pozitivna energija, red, rad i organizacija pokreću njen svet i čine svaki dan posebnim. Omiljeni citat: ”If you never try, then you’ll never know!”

Editors choice