Sve što se koristi, prlja se i mora da se čisti i održava – bilo da samo skuplja prašinu, ili se masti i znoji, svaka stvar koju imamo zahteva neki oblik čišćenja. Neke stvari čistimo i peremo odmah posle upotrebe, a neke samo povremeno. Evo šta savetuju mikrobiolozi:

Mobilni telefon

Svakog dana očistite svoj mobilni telefon antibakterijskom maramicom, ili parčetom vate natopljenom u alkohol. Isto važi i za ostalu tehniku koju učestalo dodirujete svakodnevno – tastatura računara i miš. Ovi predmeti se zagrevaju tokom upotrebe, a toplota još više podstiče razvoj bakterija. Istraživanja su otkrila oko 7000 bakterija na mobilnim telefonima.

Posteljina

Posteljinu treba menjati i prati jednom nedeljno. Mrtve ćelije kože ostaju na posteljini, a noću se takođe i znojimo – sve to hrani grinje koje stvaraju alergene. Ako ujutru ustajete suznih očiju i zapušenog nosa, verovatno ste osetljivi na nevidljiv sadržaj svoje posteljine, pa treba češće da je menjate i perete na barem 60 stepeni, da bi se uništile bakterije i alergeni.

Pidžame

Pidžama se nalazi između vaše kože i posteljine, pa upije više znoja i odbačenih mrtvih ćelija i zato bi svakako trebalo da je nosite, a i da je perete posle dva nošenja. Ukoliko spavate bez pidžame, morećete češće da perete posteljinu.

spavacica Koje stvari koliko često treba da čistite i perete?
Comments