Rekli su da im je veoma važno da žena postigne vrhunac, jer je to iskustvo koje ih najviše zadovoljava u intimnom činu i da su pod stresom kad se to ne dogodi – naročito ih opterećuje pitanje ženskog orgazma kad su u vezi, odnosno, kad imaju stalne partnerke i posvećen emotivan odnos. U ovom istraživanju učestvovali su studenti, dakle, mladi savremeni muškarci.

Psiholozi smatraju da muškarci u srednjem dobu drugačije doživljavaju pitanje zadovoljstva i da verovatno imaju drugačiji pristup seksu i kvalitetniju seksualnu razmenu (kao i komunikaciju van kreveta) sa svojim partnerkama. A verovatno su i njihove partnerke bolje upoznale sebe, stekle seksualno iskustvo i praksu koja im pomaže da se opuste, da se potpuno predaju i imaju puno poverenje u partnera, što su za ženu ključni uslovi, da bi mogla u potpunosti da uživa u seksu.

U zrelijim godinama, seksualna očekivanja su, kao i sva ostala, mnogo realnija, jer se zasnivaju na poznavanju sebe i poznavanju partnera, na bliskosti i razumevanju, na uigranosti i poštovanju granica i sklonosti partnera, na postizanju kompromisa i izlaženju u susret partnerovim potrebama. Tu niko ne pokušava da fascinira i očara onog drugog, pa niko nije ni razočaran i neispunjen.

Žene koje teško postižu vrhunac kažu da im je od postizanja orgazma mnogo važnije da sa partnerom postižu razumevanje – kad je ona raspoložena i potrebno joj je da se partner potrudi, onda mu to i stavi do znanja, tražeći stimulaciju koja joj najviše prija.

Kad oseća da će „rad na postizanju orgazma“ oboma doneti frustraciju, on zna da ne treba da se dodatno trudi i da će ona uživati u uzbuđenju i prisnosti, jer joj u seksu nije najvažnije da dosegne orgazam. Ono što seksualno zrele i osvešćene žene takođe znaju, jeste da ne treba da glume orgazam, jer je to kontraproduktivno i jer na taj način stvaraju nepremostivu prepreku intimnoj komunikaciji, u kojoj je najvažnije biti otvoren i održati poverenje.

Brankica Milošević

 

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Brankica Milošević

izvor slika : www.instagram.com , www.unsplash.com

Comments