Ljubav koju pružate, računa se kao i ona koju primate. Ali ne mora se računati u isto vreme. Jednačina ne mora da bude jednaka, da bi bila tačna. To znači da oni koje volite ne moraju da vam uzvraćaju na isti način, ili u isto vreme, ili uopšte. Ne moraju čak ni da budu živi. U relativnosti vremena možete voleti u krug – sve prošle i sve buduće ljubavi, ispuniće vašu sadašnjost. Možete voleti izmišljene ili slavne likove, junake stripova i knjiga. Možete voleti tuđe muževe, tuđu decu, tuđe živote. Možete voleti sebe i ceo svet. Koliko ljubavi imate, a koliko vam je potrebno? I da li se radi o ljubavi koju primate, ili o onoj koju dajete?

Zaljubljenost

Uzmimo da je to vrsta ljubavi, zato što uglavnom jeste. Zaljubljenost je preplavljenost emocijama, a pošto uglavnom emocije izjednačavamo sa ljubavlju i doživljavamo kao ljubav, onda uglavnom jeste. Ova vrsta ljubavi je svakome potrebna povremeno. Neki ljudi su večno zaljubljeni u zaljubljenost i to je glavna i jedina vrsta ljubavi koja im je potrebna. Sasvim su zadovoljni time da stalno budu zaljubljeni i ne vezuju svoja osećanja za istrajavanje uz jednu osobu, menjajući objekte zaljubljenosti, koristeći je kao omiljeni parfem, ili omiljenu hranu, jer im prija da se osećaju ushićeno i jer su razvili zavisnost od ushićenja.

ljubav 2 Koliko vam je ljubavi potrebno za sreću?

Prijateljstvo

Verovatno najbolja vrsta ljubavi, pored ljubavi prema sebi, jeste ona koju gajimo prema svojim prijateljima. Ne-seksualna ljubav, koja nije i ne-telesna, jer svoje prijatelje često grlimo, ljubimo, dodirujemo u razgovoru i osećamo se prijatno i opušteno u telesnom kontaktu na nivou nežnosti i prisnosti, koja nije povezana sa seksualnošću. Svakome je potrebno prijateljstvo, jer prijateljska ljubav nije komplikovana i ne dovodi se u pitanje. Nikada ne strahujemo da će nas prijatelji odbaciti zato što su prestali da nas vole, ili zato što su zavoleli nekog novog prijatelja. Postoje i površne prijateljske veze, na nivou zaljubljenosti i fascinacije, koje se odlikuju velikom prisnošću u nekom periodu, koja zatim neobjašnjivo nestaje, da bi se ponovo pojavila u novootkrivenom prijateljstvu.

Comments