Pokušaji da se novi filmovi predstave javnosti ponekad završavaju neslavno. Pojedinci, koje neki nazivaju odgovornim licima, a drugi ironično konstatuju da su u pitanju “dežurni dušebrižnici”, analiziraju i procenjuju filmske postere koji bi trebalo da publiku upoznaju sa najnovijim filmskim ostvarenjima. A kako se određen broj filmskih plakata procenjuje kao uvredljiv, provokativan i prost, mnogi od njih završavaju na ponekoj internet stranici ili na listama ovog tipa. Ipak, nekada cenzura ne znači kraj, već počinje ono što mnogi nazivaju “zatišje pred buru”.

Upoznajte sedam čuvenih filmskih postera koji su po mišljenju stručnjaka ocenjeni kao nepodesni za javnost.

“Testera” (Saw)

Čuveni horor iz 2004. godine našao se na meti kritika zbog eksplicitnog prikazivanja osakaćenih prstiju. Ocenjeno je kako bi ovakva slika uznemirila javnost, te je poster proglašen neprikladnim. Ubrzo se pojavila nova verzija plakata koja je prikazivala samo gornji deo prstiju, te se nije moglo videti da su zapravo odsečeni.

Saw i dva odsečena prsta Kontroverzni i cenzurisani: Filmski plakati

Horor film i horor plakat

“Put za Gvantanamo” (The Road To Guantanamo)

Ova britanska dokumentarna drama iz 2006. godine u prvi plan stavlja pitanje nasilja i torture. Američka vlada nije bila nimalo blagonaklona prema ovoj tematici, naročito ako se uzme u obzir veoma potresna i direktna slika mučenika na plakatu, što je ujedno bio dovoljan razlog da ovaj poster zabrani u SAD.

Čovek sa vrećom na glavi obešen za ruke Kontroverzni i cenzurisani: Filmski plakati

Užasna scena mučenja

“Ali Dži u parlamentu” (Ali G Indahouse)

I na ovom posteru Saša Baron Koen (Sacha Baron Cohen) je pokazao da ne postoje granice kada je reč o spremnosti da šokira. Po mišljenju mnogih, ova apsolutno opscena i vulgarna slika glavnog glumca i nage devojke nije smela da se nađe u predvorjima bioskopskih sala, dok je za druge to bila samo tipična provokacija upućena na račun uštogljenih i konzervativnih.

Ali G i gola ženska zadnjica Kontroverzni i cenzurisani: Filmski plakati

Sporni plakat sa previše seksualnosti

“Narod protiv Larija Flinta” (The People vs. Larry Flynt) 

Plakat za kultni film Miloša Formana (Milos Forman) jedan je od najkontroverznijih na spisku. Postoji dvostruki razlog njegove zabrane: prekomerna doza seksualnosti i nepristojna asocijacija na hrišćanstvo. Naime, glavni glumac Vudi Harelson (Woody Harrelson) pozira kao Isus razapet na krstu, postavljen na oskudno odeveno žensko telo.

Čovek razapet na ženskom međunožju Kontroverzni i cenzurisani: Filmski plakati

Diskutabilne pelene sa dezenom američke zastave

“Brda imaju oči 2” (The Hills Have Eyes 2)

Rimejk poznatog horora iz 1977. godine doneo je jednu novinu – njegov plakat proglašen je uznemiravajućim, jer je eksplicitno prikazivao nasilje. Međutim, kada je autor odlučio da umesto ruke, iz vreće vire noge ubijenog, situacija se znatno promenila – plakat je dobio dozvolu za publikovanje.

Ruka grebe po pesku Kontroverzni i cenzurisani: Filmski plakati

Cenzurisana varijanta filmskog plakata

“Ćelija straha” (Captivity) 

Ovaj triler sa elementima horora iz 2007. godine možda nije doživeo preteranu slavu i uspeh, ali će ostati upamćen po potresnim plakatima koji su prikazivali sve faze zarobljeništva u kojima se našla glavna junakinja – od otmice, preko mučenja do smrti.

Devojka zatrpana zemljom Kontroverzni i cenzurisani: Filmski plakati

Jeziva slika borbe za život

“Pravila privlačnosti” (The Rules of Attraction)

Film prati raskalašni život troje studenata, a kako bi ga što verodostojnije dočarao, reditelj nije oskudevao u scenama seksa, droge i alkohola. Film koji govori o razuzdanosti dobio je i odgovarajući plakat na kome se nalaze plišane igračke u različitim seksualnim pozama. S obzirom da mnoge zemlje zabranjuju korišćenje igračaka za reklamiranje proizvoda namenjenih odraslima, posledice nisu bile iznenađujuće – plakat je zabranjen.

Igračkice u sex pozama Kontroverzni i cenzurisani: Filmski plakati

Za neke simpatično i duhovito, a za druge potpuno skandalozno


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments