Kopenhagen… grad čiji stanovnici važe za najsrećnije ljude na svetu, a sam grad za jedan od najboljih za život. I to sve iz jednog jednostavnog razloga, koji se čini da se danas lako previdi. Zato što je napravljen za život. Svaki detalj, svaki ćošak Kopenhagena je dizajniran da bi se u njemu što lakše, lepše i bolje živelo. Od zgrada i arhitekture, hrane i vode, načina života, bicakala, inteligentne infrastrukture, besplatnog obrazovanja, besplatnog zdravstvenog, i generalno društva fokusiranog na balans između rada i uživanja. U neku ruku Kopenhagen je džepna bajka u kojoj se sve stiže i za sve ima vremena, i sve neverovatno narpeduje jer je vibrantni hub za nove ideje i perspektivne umove.

U takvom gradu, restorani i kafići svakako da zauzimaju posebno istaknuto mesto, jer se u njima i uživa, i radi i sastaje sa priajteljima. To i jeste kultura kafića, ne da se zbrzano uzme kafa za poneti, već da se u lepom, prefinjenom, brižljivo osmišljenom enterijeru sedi sa dragim ljudima, ili onima koji će tek to da postanu, i razmenjuju priče, iskustva, brige, ideje. Kopenhagen je pun takvih mesta, a ukoliko si usput i ljubitelj dizajna onda je ovo pravi grad za tebe, jer je gotovo svaki toliko brižljivo uređen i konceptualno osmišljen da nećeš znati gde bi pre.

Café Royal u Radisson Blu Royal hotelu

Hammerichsgade 1, 1611

Iako nije najnovije mesto u Kopenhagenu svakako još uvek važi za jednu od najatraktivnijih dizajnerskih destinacija. Arne Jacobsenov Royal hotel je imao prvi revamp za novi milenijum. Počevši zadivljujućeg lobija, sa kružnim mermernim stepeništem, otvoreni  Café Royal je opušten bistro gde su Drop stolice uparene sa manje poznatim Jacobsenovim Mayor sofama i Giraffe stolovima za ručavanje.

Kafeteria

Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307.

Konceptualni umetnik Danh Vo i poznati kuvar Frederik Bille Brahe su udružili snage i oživeli lokal, muzejski kafić u Statens Museum for Kunst to jest Danskoj nacionalon galeriji. Nastalo kao spoj i presek umetnosti i hrane, ovo je mesto za sastajanje i deljenje ideja, diskutovanje, i uživanje u kreativnoj razmeni podjednako kao i u dobroj hrani. U Kafeteriji skulpturalna svetla Isamu Noguchia susreću se sa praktičnim DIY komadima nameštaja Enzo Mari i spajaju sa preukusnom, jedinstvenom hranom.

Comments