Svi mi imamo tu jednu prostoriju u kući, koju nazivamo ostavom i koja nam služi za razne stvari. Neko tu odlaže namirnice, začine, a neko čak i nepotrebne stvari, ili veš koji čeka svoj red za peglanje. Verovatno svako ima isti izraz lica kada otvori ta čarobna vrata, ugleda nered koji se unutra nalazi, i samo ih zatvori.

Došao je trenutak da vašu ostavu organizujete tako da bude funkcionalna, i da možete da se snađete u njoj. Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći u toj nameri.

Prva i osnovna stvar: Izbacite sve iz ostave

Kako biste počeli sa organizacijom vaše ostave, prvo je morate skroz isprazniti. Kada to uradite, morate izdvojiti vreme da pregledate sve stvari koje su se nalazile u njoj, i da odstranite one koje su višak, a sigurno ih ima na pretek. Ukoliko ste u vašoj ostavi držali namirnice, proverite da li im je istekao rok trajanja, i ako jeste, recite im zbogom. Takođe, bacite i one kesice u kojima je jedva ostao gram nečega, i napravite listu namirnica koju treba obnoviti. Ako se radi o garderobi, koju svake sezone samo premeštate sa jednog mesta na drugo, i tu treba napraviti red, i izdvojiti i pokloniti ono što godinama ne nosite.

Drugi korak: Očistite vašu ostavu

Higijena je veoma bitna stvar, kako za celu kuću, tako i za ostavu, a posebno ako unutra držite namirnice i začine. A kako ne zavirujemo baš često u nju, na podu i na policama su se sigurno nalazili ostaci namirnica, pomešani sa prašinom. Veoma je važno da je odmah na početku temeljno očistite, jer ćete na taj način imati više podsticaja da ostane čista i nakon toga.

Comments