Možeš i da izađeš iz kuće i zaboraviš telefon. Nema uređaja preko koga bi mogla da mu pošalješ poruku – nema iskušenja. Prošetaj. Optrči krug oko bloka. Idi u šoping. Nadelotvornije će biti da sebi kupiš cipele – svaki put kad poželiš da mu pošalješ poruku, pogledaj u te divne cipele i seti se koliko te koštaju – zar ćeš tako olako “prodati” svoj karakter?

Naravno, nećeš moći svaki put da kupiš cipele, ali pomaže i ako kupiš neku sitnicu. Lak za nokte, ruž, čarape, farbu za kosu, knjigu, šolju za kafu… Šoping terapiju prozivaju i svrstavaju u neuroze, ali ako imaš para da se tako lečiš – samo napred, baš te briga, bolje da kupiš sebi nešto lepo, nego da jedeš preterano, zbog emotivne praznine.

Ako već držiš telefon u rukama i osećaš da nećeš odoleti iskušenju – preusmeri se. Pozovi mamu i pitaj je kako je, obradovaćeš je. Pozovi prijateljicu, sa njom sigurno možeš pola sata da razgovaraš o bilo čemu, a možeš i da joj kažeš da si je pozvala da bi sprečila sebe da pošalješ poruku bivšem, pa ga onda slatko izogovarajte – prijateljica će razumeti da ga mrziš i da te nervira, dok ga istovremeno još voliš i nedostaje ti, a ti ćeš se osloboditi naboja i nećeš imati toliku želju da mu se javiš.

Takođe, ako ti je telefon već “na gotovs”, idi na Youtube i gledaj snimke mačaka – sa bebama, sa psićima, sa drugim macama, beskrajan je izbor. Gledanje mačaka (kao i milovanje mačke koja prede u tvom krilu) smiruje živce, izaziva lučenje hormona sreće i stabilizuje rad srca. Mačke su lekovite, na sve načine. Ako ipak više voliš pse, nabavi jednog i posveti mu se – čuvanje psa zahteva mnogo više angažovanja nego čuvanje mačke. Pa kad poželiš da zoveš bivšeg, ili da mu pišeš, a ti pozovi psa i igraj se sa njim, ili ga izvedi u šetnju (i ostavi telefon kod kuće).

Pomaže i ako, umesto u poruke, uđeš u galeriju i počneš da brišeš slike koje su ti višak. One sa njim, recimo. Ili pronađeš neke recepte za poslovne, zauzete ili lenje domaćice (sve što se sprema za najviše pola sata) i naučiš da spremaš francuski kiš, ili tako nešto, što zvuči egzotično, a zapravo je vrlo jednostavno. A onda organizuješ žensko veče i spremiš prijateljicama to što si uvežbala. I zajedno gledate novu epizodu omiljene serije. I ogovarate svoje bivše (i sadašnje, koji će vrlo verovatno postati bivši). Ma, provod!

Izvor fotografija: instagram.com/90scigarettes

Brankica Milošević

Comments