Svi znaju koliko je važno da štitimo kožu od negativnog uticaja sunca, a bez SPF proizvoda ne napuštamo kuću. Kako koža može da se ošteti, tako je moguće da kosa bude oštećena od sunca.

Sigurno se dešavalo da vam je kosa savršena dok ste na moru, meka je, lepršava i puna volumena, oblikuje se lako. S druge strane, može se desiti da se kosa lako lomi, suva je, a krajevi su ispucali. Veoma je bitno da negujete kosu na pravi način, kao što to činite sa kožom. Na taj način ćete izbeći scenario suve kose i ispucalih krajeva jer ćete je unapred pripremiti za izlaganje suncu.

Ukoliko znate odakle da počnete sa obnavljanjem kose, rešili ste pola problema, ali budimo realni; radije bismo se sunčali i brčkali u moru ili bazenu nego da razmišljamo kako da zaštitimo kosu od sunca. Pobrinuli smo se da u nastavku navedemo kako da znate da li je kosa oštećena, koje proizvode da koristite da biste je zaštitili i da li su određeni tipovi kose podložniji oštećenju od sunca.

Znakovi da je kosa oštećena od sunca

Prvi znak oštećenja od sunca se primećuje po beživotnoj kosi kojoj nestaje sjaj. Da pojasnimo, tokom vremena UV zraci mogu da ugroze proteine keratina zbog čega kosa postaje suva.

Ispucali i rasvetali krajevi su još jedan pokazatelj da je kosa oštećena od sunca. Sunce isušuje kosu, a krajevi su uvek najsuvlji jer najviše ispaštaju.

Treći znak oštećene kose jeste gruba tekstura vlasi koje se brzo mrse. To znači da je spoljni sloj kose oštećen. Kada su vlasi kose zdrave, one izgledaju glatko i sjajno. Međutim, kada su vlasi oštećene, tad se zbog suvoće stvaraju čvorovi i kosa je gruba na dodir.

Koji tipovi kose su podložniji oštećenju od sunca?

Dobre vesti za sve koji imaju kovrdžavu kosu i deblje vlasi – ovakav tip kose može da izdrži veću izloženost na suncu pre nego što počnu da se primećuju znakovi oštećenja. Farbana i tanka kosa je, naravno, podložnija oštećenjima.

Čak ni sve boje kose ne reaguju isto na sunčeve zrake. Sastojci u farbama za svetliju kosu su jači i koncentrisaniji. Zato farbane plavuše imaju veću verovatnoću da se „iznenade“ kada vide oštećenja na vlasima nakon boravka na suncu. Što se tiče tamnijih nijansi, jedino se može primetiti da boja bledi, što ima smisla nakon dužeg izlaganja suncu.

Postoji li SPF za kosu?

Najbolji način da zaštitite svoju kosu od sunca jeste prevencija. Jedan od načina da to uradite jeste da koristite sprej za zaštitu od UV zračenja. UV sprej možete nanositi na kosu dva do tri puta nedeljno ili svaki put kada perete kosu.

Šeširi, široke trake za glavu, pa čak i marame su još jedan način da kosa ostane zdrava. Međutim, ako idete na odmor gde ćete boraviti i u moru, onda je rešenje krema za regeneraciju kose. Nanosi se na vlažne pramenove, ali obavezno stavite i kapu za plivanje jer će vam 100% pružiti zaštitu.

Najbolji način za oporavak kose

Možda deluje očigledno, ali idealno rešenje da oporavite kosu nakon oštećenja na suncu jeste da se ošišate. To je najčistiji i najprecizniji način da uklonite sve ispucale i rascvetale krajeve.

Još jedna isprobana tehnika za oporavak pramenova su tretmani uljima. Slično kao hidratantna krema za suvu kožu, ulje obnavlja suvu kosu. Preporučuje se da pred spavanje stavite ulje na kosu i prespavate tako, a ujutru ćete se probuditi sa svilenkastim vlasima.

Ukoliko ne možete da izbegnete farbanje ili jednostavno želite, preporučujemo polutrajnu farbu. Daje kosi potreban sjaj i čini je zdravijom. I, naravno, ukoliko imate za cilj da oporavite kosu, izbegavajte blajhanje i invazivne tretmane jer će zaustaviti prodor hranljivih materija do vlasi.

Pročitajte još i: 5 razloga zbog kojih više nikada nećete da spavate sa mokrom kosom

Naslovna strana: Unsplash

Marija Gavrilović 

Comments