Humor, kreativna sposobnost ljudi da se šale na sopstveni način i, vrlo često, na svoj račun. Poznata američka komičarka Dženin Garofalo (Jane Garofalo) smatra da su najbolji komičari i komičarke ujedno i dobri društveni kritičari koji umeju da se šale na svoj račun. Upravo kroz šalu lakše prihvatamo kritiku i probleme sa kojima se suočavamo. Zato je humor neophodan sastojak života, a smeh najbolji lek koji nam pomaže da sebe i druge ne shvatamo uvek toliko ozbiljno i posmatramo svet iz perspektive komične strane realnosti.

Svi posedujemo određenu dozu duhovitosti. Ali postoje i pravi talenti među nama, kojima je humor životno opredeljenje, strast i nepresušan izvor inspiracije. Upoznajte prave kraljice komedije.

Lusil Bol 

lucille ball 04 Kraljice komedije

Lusil Bol, neprevaziđena kraljica komedije

Prava vlasnica titule “Kraljica komedije”, poznata po istoimenom nadimku. Glumica, model, komičarka i zvezda kultne serije iz pedesetih godina “ Ja volim Lusi” (I Love Lucy). Publika je volela Lusi (Lucille Ball) zbog prepoznatljivog šik izgleda, komičnih gestova lica, smisla za humor, šarma i spremnosti da se šali na sopstveni račun, uvek i u svakoj situaciji, na filmu, radiju i u televizijskim emisijama. Lusi je zapamćena u istoriji komedije kao jedna od najboljih komičarki svih vremena.

Vanda Sajks

Wanda Sykes1 Kraljice komedije

Neponovljiva Vanda, jedinstveni glas i smisao za humor

Brilijantna američka scenaristkinja, komičarka i glumica, a od skoro i književnica – Vanda (Wanda Sykes). Prepoznatljiva po britkom humoru i autentičnoj boji glasa, zbog kojeg pozajmljuje glas u mnogim emisijama i filmovima, među kojima je i animirani projekt “Ledeno doba 4” (Ice Age: Continental Drift).

Keti Grifin 

8475507 600x338 Kraljice komedije

Keti, bez dlake na jeziku

Ismejavanje poznatih ličnosti prava je specijalnost glumice i komičarke Keti Grifin (Kathy Griffin). Međutim, Keti je i pravi majstor kada je reč o pravljenju šala na sopstveni račun, a neretko se na meti nađe i njena majka. Najčešće teme njenih stand-up nastupa su ličnosti poput porodice Kardašijan (Kardashian), Paris Hilton (Paris Hilton), Britni Spirs (Britney Spears), Lindzi Lohan (Lindsey Lohan)…

Rozen Bar 

Roseanne Barr 600x451 Kraljice komedije

Bez šale, kandidatkinja za buduću predsednicu

Još jedna kraljica humora, koja sebe voli da naziva “domaćom boginjom”. Poznata glumica i komičarka i dugogodišnja članica Zelene partije, Rozen (Roseanne Barr) je ove godine podnela zvaničnu kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Elen Dedženeris 

ellen degeneres proposal resized 600 Kraljice komedije

Ovogodišnja dobitnica nagrade “Mark Tven” za američki humor

Elen (Ellen DeGeneres) je svoju stand-up karijeru započela u kafićima i malim klubovima.  Danas vodi jednu od najpopularnijih televizijskih emisija u Americi pod nazivom “Elen Dedženeris šou” (The Ellen DeGeneres Show). Autorka je nekoliko komičnih bestselera, a oprobala se i kao glumica. Zajedno sa svojom suprugom, australijskom glumicom Poršom  de Rosi (Portia de Rossi), stoji iza nove humorističke serije “The Smart One”.

Džoan Rivers

600x400 roastofjoanrivers Kraljice komedije

Džoan se podvrgla plastičnim operacijama samo 735 puta... smešno?

Popularna američka komičarka i voditeljka emisije “Modna policija” (Fashion Police) – Džoan Rivers (Joan Rivers). Zajedno sa svojom ćerkom Melisom pokrenula je vlastiti rijaliti šou pod nazivom “Džoan i Melisa: Džoan zna najbolje” (Joan & Melissa: Joan Knows Best?). Poznata je i po velikom broju estetskih hirurških intervencija, a poslednju operaciju obavila je pred TV kamerama u svojoj rijaliti emisiji.

Filis Diler

600full phyllis diller Kraljice komedije

Pionirka na polju stand-up komedije

Poznata po svojim neobičnim perikama, ekscentričnoj odeći, karakterističnom načinu smejanja i prepoznatljivom glasu, Filis (Phyllis Diller) je bila jedna od prvih stand-up komičarki. Filis je stvorila jedinstveni komični scenski lik koji je predstavljala na svojim stand-up nastupima, sarkastičnu domaćicu, koja pravi šale na sopstveni račun, o svom izgledu, godinama i užasnom kulinarskom umeću. Danas, u 94. godini života, i dalje je možemo čuti u raznim filmovima i emisijama, u kojima poznajmljuje svoj glas.

Gilda Radner 

600full gilda radner Kraljice komedije

Talenat i smisao za humor Gilda je iskoristila kao inspiraciju i pomoć u borbi sa teškom bolešću koju je uspela da izleči. Smeh je definitivno najbolji lek

Glumica i komičarka, koja se proslavila televizijskom emisijom “Nedeljom uveče uživo” (Saturday Night Live) – Gilda (Gilda Radner). Glumila je u nizu televizijskih komedija, a film “Uvek  nešto” (It’s Always Something) snimljen je po njenoj autobiografiji, u kojoj opisuje svoj život od detinjstva kada je imala probleme sa porodicom, uklapanjem u društvo, prevelikom kilažom, pa sve do slavnih dana kada je ostvarila uspeh i postala zvezda.


Ana Krkeljić je večita studentkinja života. Budistkinja. Feministkinja. Sanjarka koja se nikada ne budi, jer misli da je najbudnija dok sanja. Misija joj je da vrati veru u duhovnost svakodnevnog života. Voli ljude zato što ih razume, a razume ih zato što ih voli.

Comments