5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trebinje, januar 1993. godine. Srđan Aleksić, mladi vojnik Vojske Republike Srpske, talentovani plivač i glumac-amater, pritekao je u pomoć prijatelju i komšiji, Muslimanu – Alenu Glavoviću, koga su na gradskoj pijaci prebijala četiri vojnika VRS. Spasao mu je život, ali su napadači usmerili agresiju prema njemu i isprebijali ga puškama, tako da je pao u komu i nekoliko dana kasnije preminuo. Srđanov otac je u umrlici najbolje opisao tragičnu sudbinu svog sina: “Umro je ispunjavajući ljudsku dužnost.”

Krugovi SLIKA 1 Srdjan Aleksic “Krugovi”

Srđan Aleksić (1966-1993), istinski srpski heroj

Napadači su dobili kaznu od samo dve godine zatvora. Alen Glavović se preselio u Švedsku, oženio se i dobio dvoje dece, ali svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i oca Radeta. Ipak, široj javnosti u zemljama regiona priča o ovom istinskom heroju ostala je nepoznata sve do pre nekoliko godina. Radio Televizija Srbije je 2007. godine prikazala dokumentarni film “Srđo”, u Trebinju je 2008. postavljen pozorišni komad o Srđanu Aleksiću. Posthumno je dobio povelju Helsinškog centra za ljudska prava BiH i zlatnu medalju za hrabrost Miloš Obilić Republike Srbije, i po njemu su nazvane ulice i prolazi u Sarajevu, Novom Sadu i Pančevu.

Krugovi SLIKA 2 Srdan Golubovic “Krugovi”

Srdan Golubović prima nagradu specijalnog žirija na Sandens festivalu

Ova istinita priča o ljudskosti i neljudskosti poslužila je i kao inspiracija za najnoviji igrani film Srdana Golubovića, po scenariju Srđana Koljevića i Melite Pote Koljević, snimljen u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Slovenije, Francuske i Nemačke. Film “Krugovi” imao je svetsku premijeru u januaru ove godine na Sandens festivalu u SAD-u, gde je dobio specijalnu nagradu žirija u okviru programa Svetske kinematografije, a zatim je prikazan na Berlinskom festivalu, gde je dobio nagradu Ekumenskog žirija. Publika u Srbiji je konačno imala priliku da ga vidi u subotu, 25. februara, u okviru FEST-a. Gromoglasni aplauz i ovacije filmskoj ekipi u prepunoj Velikoj sali Sava Centra potvrđuju da će ovaj film biti jednako toplo primljen u Srbiji, kao što je već bio u inostranstvu.

Krugovi SLIKA 3 “Krugovi”

Vuk Kostić i Hristina Popović u filmu “Krugovi”

Mada je film “Krugovi” zasnovan na istinitom događaju, on predstavlja samo polaznu tačku i okvir filma. Najveći deo priče ovog filma je fiktivan i paralelno prati tri zapleta koji se odvijaju 12 godina kasnije u Trebinju, Beogradu i Haleu – u Nemačkoj. Tema ove filmske drame je efekat koji ovakav ljudski čin ima na druge ljude, na one koji su preživeli – “krugovi” koje on izaziva, poput kamena kada padne u vodu.

Lik inspirisan Srđanom Aleksićem zove se Marko Kovačević i igra ga Vuk Kostić; njegov otac se u filmu zove Ranko i tumači ga Aleksandar Berček, a čovek kome je Srđan spasao život – ovde se zove Haris i igra ga hrvatski glumac Leon Lučev. Među likovima koji nemaju pandan u stvarnosti su: Nebojša, Markov najbolji prijatelj koji je prisustvovao zločinu (Nebojša Glogovac), Bogdan i sin jednog od ubica (Nikola Rakočević). Među glavnim likovima su i Markova devojka Nada (Hristina Popović, koja tokom filma doživljava pravu transformaciju), i čudovišni Todor, jedan od ubica (Boris Isaković). Treba pomenuti i srpsko-danskog glumca Dejana Čukića, koga najviše pamtimo kao glavnog junaka danskog filmskog hita “U Kini jedu pse” (I Kina spiser de hunde), koji je upečatljiv kao jedan od negativaca filma.

Krugovi SLIKA 4 “Krugovi”

Scene iz filma “Krugovi”: dole - Leon Lučev i Hristina Popović; u sredini - Nebojša Glogovac; gore - Nikola Rakočević i Aleksandar Berček

Zapleti su jednostavni, možda pomalo predvidivi, ali funkcionišu zbog uverljivih likova, dobre režije i glume. Jednostavnost priče i dijaloga je možda i jedan od kvaliteta filma, jer doprinosi emocionalnoj snazi ovog filmskog ostvarenja. Likovi u filmu na različite načine se nose sa bremenom prošlosti i svojih postupaka ili postupaka drugih i predstavljaju niz različitih ljudskih poriva. U njima vidimo osnovnu ljudskost ili neljudskost, hrabrost i kukavičluk, saosećanje, krivicu ili zapanjujući nedostatak krivice, strah, tugu i očajanje, zahvalnost, želju za osvetom, iskupljenje, oproštaj, nadu.

Krugovi SLIKA 5 “Krugovi”

Nikola Rakočević igra Bogdana, mladića koji se suočava sa bremenom očevog zločina

“Krugovi” je jedan od najboljih srpskih filmova snimljenih u poslednjih nekoliko godina. Otkupljen je za prikazivanje u većem broju država, i čini se da je u pitanju jedan od filmova koji bi, svojom univerzalnom temom, mogli da postignu uspeh u domaćim bioskopima i među stranom festivalskom publikom. Mada je možda rano govoriti o tome, čini se da bi bio i savršen kandidat Srbije za nagradu Oskar za najbolji strani film.

Izvori fotografija: balkans.aljazeera.net, telegraf.rs, propelerfilm.com, forum-srbija.com, slobodnadalmacija.hr


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Editors choice