Osnovana daleke 1989. godine, kompanija “Suncokret” začetnik je proizvodnje zdrave hrane u Srbiji i regionu. Osnivač Ivan Perčić, nadahnut vlastitim iskustvom dugogodišnjeg korišćenja zdrave i organske hrane pokreće proizvodnju namirnica kojih nije bilo u ponudi na ovim prostorima. Kako se kompanija razvijala i rasla iz godine u godinu, tako je i njegova ćerka Ksenija rasla uz “Suncokret”, pri čemu je Ivan svu svoju ljubav prema kompaniji, kao i znanje i inovativan način razmišljanja, preneo na nju kako bi ona jednog dana preuzela ovo dragoceno nasledstvo.

Porodični tandem, otac i ćerka, u prethodnoj godini proglašen je za najinovativniji, a povodom tog priznanja, sa Ksenijom smo razgovarali o njenim savetima za uspeh, vrednostima na kojima počiva njihova kompanija, a otkrila nam je i svoje favorite kada je reč o zdravim proizvodima iza kojih stoje.

WANNABE MAGAZINE: Kompanija Suncokret postoji već 30 godina i kao krunu dosadašnjeg rada primila je prestižno priznanje Inovativni preduzetnik 2019. godine koje dodeljuje Ernst & Young. Kao nekome ko je uz Suncokret odrastao, šta za vas predstavlja ova nagrada?

KSENIJA PERČIĆ ALBUNOVIĆ: Čast je osvojiti ovo prestižno priznanje i biti prepoznat od strane stručnog žirija koji čini pet uspešnih preduzetnika. Ova nagrada predstavlja potvrdu rada naše kompanije koja se temelji na inovacijama, posebno onih koje se tiču novih proizvoda i daje nam snažan podstrek da opravdamo titulu inovativnog preduzetka i u narednim godinama stavramo nove, jedinstvene proizvode kako za domaće tržište tako i za evropsko tržište.

Ksenija Perčić Albunović Ksenija Perčić Albunović, kompanija Suncokret: Duboko verujem u to da učimo dok smo živi!

Porodična kompanija koju ćete jednog dana naslediti bila je začetnik proizvodnje zdrave hrane u Srbiji i regionu. Kako ste se i zašto odlučili za zdravu hranu? Pretpostavljamo da tada nije bila toliko “popularna” kao danas.

Kompaniju je osnovao moj otac Ivan Perčić 1989. godine koji već tada bio vegeterijanac i pobornik makrobiotičke ishrane. Želeo je iz sopstvenih uverenja da makrobiotičku ishranu učini pristupačnijom pa je odlučio da sam započne proizvodnju zdravih proizvoda kojih tada nije bilo na tržištu SFRJ. Prvi proizvod koji je naša kompanija Suncokret počela da proizvodi je devičansko susamovo ulje koje se smatra najzdravijim u makrobiotičkoj ishrani. Danas proizvodimo preko 50 proizvoda i držimo se istih principa i uverenja koje je moj otac imao kada je osnivao kompaniju.

U trenutku kada je zdrava hrana postala “trend”, vi ste već imali izgrađen prihvaćen i priznat brend. Na kojim principima se zasniva vaš rad i kako uspevate da već tri decenije budete prvi u onome što radite?

Od samog početka princip našeg rada je poboljšanje kvaliteta ljudske ishrane uz društvenu i ekološku odgovornost. Kvalitet i benefiti naših proizvoda na ljudsko zdravlje su nam najbitniji i osnov našeg rada. I sami smo konzumenti svih naših proizvoda. Verujemo da kupci pored kvaliteta prepoznaju i emociju brenda koji je nastao iz ljubavi prema zdravoj hrani i zdravom životu.

Ksenija Perčić Albunović 2 Ksenija Perčić Albunović, kompanija Suncokret: Duboko verujem u to da učimo dok smo živi!

Iako ne smemo da zanemarimo rad, trud i ulaganja, mnogi ipak smatraju da je za uspeh presudna sreća, odnosno biti na pravom mestu u pravom trenutku. Koji je vaš stav po tom pitanju? Šta vi mislite da je ključno za uspeh?

Ja svakako ne mislim da je sreća presudna, ali ona jeste jedan od faktora uspeha. Za uspeh je potrebna upornost, istrajnost, fokus, trud i vera u sebe, svoje ideje i strast prema poslu koji radite.

Comments