I ove nedelje pripremili smo vašu injekciju kulture za sledeću sedmicu!

Preporučujemo vam: izložbu digitalnih kolaža američkog umetnika Danijela Rotbarta u Kulturnom centru Beograda, koncert sastava Oh! Pears u KC GRAD, psihološki triler “Obred” koji možete pogledati u bioskopu Tuckwood, Gala koncert kojim Narodno pozorište zatvara ovu sezonu i roman “Alef” brazilskog autora Paula Koelja.

“Ali ja sam Amerikanac”

rotbart 187x300 Kulturna Injekcija: Ali ja sam AmerikanacDanijel Rotbart (Daniel Rothbart) je njujorški umetnik čija je izložba “But, I’m an American” (“Ali ja sam Amerikanac”) otvorena u Kulturnom centru Beograda 7. juna ove godine u 19h.

Ovaj umetnik rođen je 1966. godine u Kaliforniji. Diplomirao je na Rhode Island School of Design, a magistrirao na Kolumbijskom univerzitetu. Dobitnik je i Fulbrajtove stipendije 1990. godine. Imao je više samostalnih izložbi u raznim zemljama, a njegova dela se nalaze u raznim muzejima i privatnim zbirkama. Od 1998. godine radi kao urednik-saradnik njujorškog magazina “NYArts”.

Ova izložba sastoji se od kolaža na digitalnom papiru. Umetnik koristi kolaž za “promovisanje” nacionalne umetnosti, i to spajajući elemente Holivuda i modernije američke pop kulture. On se osvrće na Divlji zapad, američki patriotizam, pojam američkog sna i američku porodicu, a sve ovo na duhovit i pomalo ironičan način.

Izložba je otvorena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda 7. juna, a biće otvorena do 30. juna. Kulturni centar Beograda nalazi se u Knez Mihailovoj ulici broj 6, a radno vreme galerije je 11 do 21h, svakog dana (osim ponedeljkom).

Oh! Pears u KC GRAD

pears 212x300 Kulturna Injekcija: Ali ja sam AmerikanacOh! Pears je postava iz Filadelfije koja će u ponedeljak 27. juna nastupiti u Kulturnom centru GRAD.

Oh! Pears se sastoji od čak 13 muzičara, među kojima su dve viole, violina, dva violončela, četiri gitare, flauta, truba, i mnogo, mnogo vokala… Pripadnici su indie žanra, ali sa primesama klasične muzike, a kao muzičare i bendove koji su najviše uticali na njihovo stvaralaštvo navode Grizzly Bear, Dirty Projectors, Broadcast, Panda Bear, Tino Rosija (Tino Rossi)…

Njihov EP “Free Your Lungs” možete poslušati na njihovom zvaničnom Myspace profilu. Pesme ovog EP-a bavi se neprestanom potragom za sopstvenim identitetom u odrastanju u nekom konzervativnijem okruženju. Orkestar od 13 članova na turneji zameniće se četvoročlana postava.

Cena karte za ovaj koncert je 500 RSD u pretprodaji (šank KC GRAD), a 600 RSD na dan samog koncerta.

Donatorski Gala koncert u Narodnom pozorištu

logo cir Kulturna Injekcija: Ali ja sam Amerikanac

Tradicionalno, Narodno pozorište zatvara sezonu velikim donatorskim Gala koncertom.

Ovi koncerti, kojima Narodno pozorište zatvara sezonu, svake godine privuku veliku pažnju publike ali i medija, koji ga redovno dobro isprate. Ovogodišnji Gala koncert svojoj publici pokloniće najbolje otpevane arije, uvertire i horske numere iz opera koje su bile na repertoaru Narodnog pozorišta protekle godine, i obećava nezaboravan provod i koncert vrhunskog kvaliteta kojim će podsetiti publiku zašto ostaje verna upravo ovom pozorištu.

Kupovinom ulaznica doniraćete Narodno pozorište, ali, kako ovo pozorište obećava, i svoja čula.

21728184 Kulturna Injekcija: Ali ja sam Amerikanac

Nakon koncerta, u foajeu biće priređeno druženje sa izvođačima.

Koncert se održava u subotu 2. jula na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 20h.

Više informacija o koncertu i kartama naći ćete ovde.

“Alef”, Paulo Koeljo

1b9997c1235155d5978754d5877434d414f4541 Kulturna Injekcija: Ali ja sam Amerikanac

Paulo Koeljo (Paulo Coelho) je brazilski pisac čija su dela prevedena na više od 50 jezika i objavljena u više od 90 zemalja. Njegov prvi svetski bestseler je “Alhemičar” (1988), ujedno i njegovo najprodavanije delo, prodato u više od 15,000,000 primeraka. “Alhemičar” je i 1994. godine proglašen najboljom knjigom za mlade od strane Američkog društva knjižara. Na srpski jezik prevedena su i dela “Brida”, “Peta gora”, “Priručnik za ratnika svetlosti”, “Knjiga o sreći”, “Anđeo čuvar” i druga, a zapažen uspeh imalo je delo “Pobednik je sam” prošle godine.

Roman “Alef” dotiče pitanja kojima se bavi naša civilizacija od samog nastanka, poput pitanja o smislu i suštini života, životu posle smrti, povratku na Zemlju posle smrti, vremenu… Koeljo navodi da se u ovom romanu bavi sopstvenim iskustvom vezanim za posebno osetljivu temu – reinkarnaciju.

“Koliko života smo proživeli? Uistinu, pitanje treba da glasi drugačije: koliko života živimo sada? Na svakome od nas je da na to pitanje odgovori.” – Paulo Koeljo

Film “Obred” (“Rite”)

Rite 2123 300x206 Kulturna Injekcija: Ali ja sam AmerikanacOvaj psihološki triler inspirisan je istinitim događajem. On prati skeptičnog studenta teologije koji nevoljno pohađa školu egzorcizma u Vatikanu. Ovaj student tamo upoznaje sveštenika, Oca Lukasa, koji mu otkriva mračnu stranu vere i to da se đavo može kriti i u jednom od najsvetijih mesta na Zemlji.

“Obred” je film švedskog reditelja Mikaela Hafstrema (Mikael Håfström), a glavne uloge u njemu imaju Entoni Hopkins (Anthony Hopkins), Kolin O’Donahju (Colin O’Donoghue) i Alis Braga (Alice Braga).

Film se prikazuje u sali Humphrey Bogart u bioskopu Tuckwood, a možete ga pogledati u ponedeljak 27. juna u 20:50h ili 23:00h.


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima:

Dejani Knežević & Urošu Pajoviću

Comments