Ostale tekstove iz serijala “La Moda Italiana” možete pogledati ovde.

Capucci, Fendi, Krizia, Ungaro, Iceberg – zavidne stavke u CV-u za jednog dizajnera. Ipak, predviđaju da će postati novi Valentino. Kakve bi trebalo da su kreacije Valentinovog naslednika? Elegantne, ženstvene, lake, luksuzne. Haljine Đambatiste Valija (Giambattista Valli) su upravo takve.

Vali je rođen u Rimu, u porodici koja je imala veze sa italijanskom aristokratijom. Pruženo mu je najbolje moguće obrazovanje, te završava Evropski institut za dizajn u svom rodnom gradu. Put ga vodi u London, na prestižni Central Sejnt Martins (Central Saint Martins) koledž, gde je pohađao kurs iz ilustracija. Ipak, inspiracija je u Italiji, u njegovoj majci, u filmovima Lukina Viskontija (Luchino Visconti), u italijanskim filmskim divama. U Italiji ostaje devet godina, radeći za brendove Fendi i Krizia. 1997. godine odlazi za Pariz, u modnu kuću Ungaro. Rad za ovu prestižnu kuću mu je doneo brojna poznanstva sa poznatim damama, a i pohvale modnih kritičara.

ungaro La Moda Italiana: Moda za crveni tepih

"Gospodin Ungaro me je naučio da je moda prelep način kreativne ekspresije"

Godina preokreta je bila 2005, kada je lansirao svoju samostalu kolekciju. Kao omaž svom idolu, Ivu Sen Loranu (Yves Saint Laurent), kolekcija je predstavljena u hotelu Interkontinental u Parizu, gde je Sen Loran imao običaj da predstavlja svoje kolekcije. Podrška dama od stila nije izostala – reviju su pratile Dita von Tiz (Deeta Von Teese), Dajen Kruger (Diane Kruger), Viktorija Bekam (Victoria Beckham), Natalia Vodjanova (Natalia Vodianova).

vodianova La Moda Italiana: Moda za crveni tepih

"Moja odeća je za svetski džet-set"

Svetski džet-set ga je veoma dobro prihvatio. Nose ga pripadnice aristokratije, poput kraljice Ranije od Jordana (Queen Rania of Jordan) i Šarlot Kaziragi (Charlotte Casiraghi). Vole ga i holivudske cice poput Šarliz Teron (Charlize Theron), Zoi Saldane (Zoe Saldana), Eme Stoun (Emma Stone), Lejton Mister (Leighton Meester), Daucen Krous (Doutzen Kroes), En Hetavej (Anne Hathaway), Sare Džesike Parker (Sarah Jessica Parker).

crveni tepih La Moda Italiana: Moda za crveni tepih

"Pravim odeću za crveni tepih"

Ipak, odeća sa Giambattista Valli nije samo za pripadnice A-liste i one sa povećim novčanikom. Obične devojke će razveseliti kolekcija za butike Macy’s, po pristupačnijim cenama. Cene haljina se kreću od 50 do 150 dolara, ali hej, nosite istog dizajnera kao i princeza od Monaka! Da niže cene ne bi u potpunosti srušile ideal prestiža i luksuza, za kampanju su odabrane tražene manekenke poput Saše Pivovarove (Sasha Pivovarova) i Džoan Smolz (Joann Smalls).

macys La Moda Italiana: Moda za crveni tepih

Kad bismo samo imale Macy's u blizini


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments