Lars fon Trir (Lars von Trier) rođen je u glavnom gradu Danske, začetnik je avangardnog pokreta Dogma 95 i veliki ljubitelj čisto umetničkih ostvarenja. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su najznačajnija priznanja Minhenskog filmskog festivala iz 1984. godine, nagrada žirija Kanskog festivala iz 1991. godine i Zlatna palma istog festivala devet godina kasnije. I možda bismo mogli da ga doživimo kao miljenika ove filmske manifestacije da mu prošle godine nisu zabranili prilazak zbog antisemitskih izjava izrečenih na konferenciji za štampu. Nakon što je rekao da razume Hitlera i da je i sam nacista, pokajao se i svoju izjavu okarakterisao kao neinteligentnu, dvosmislenu i bespotrebno uvredljivu. Međutim, Kan nije bio spreman da oprosti.

slika 110 Lars von Trier: Majstor za provokacije i dobar film

Rođen je u Kopenhagenu 1956. godine

Trir je tvorac mnogobrojnih filmova, od kojih su najznačajniji trilogija “Evropa” (Europa), koju pored istoimenog filma čine i “Elementi zločina” (The Element of Crime) i “Epidemija” (Epidemic), potom “Ples u tami” (Dancer in the Dark), “Dogvil” (Dogville), “Antihrist” (Antichrist) i “Melanholija” (Melancholia). Njegovi filmovi lišeni su komercijalnih elemenata, u njima dominiraju umetnički, naturalistički i kontroverzni momenti. Svaki od njegovih filmova nosilac je neke mračne, istinite priče. Sadrže mnogo simbola, znakova poljuljane ravnoteže i zato su za gledaoca intriga, strast ili svojevrsni intelektualni izazov.

slika 29 Lars von Trier: Majstor za provokacije i dobar film

Glavnu ulogu u filmu “Melanholija” igra Kirsten Danst

U filmu “Ples u tami” predočava nam priču emigrantkinje koja tragičan život sebe i svog sina uspeva da učini bajkolikim putem uživanja u mjuziklima, u “Dogvilu” se poigrava kvazistvarnošću koristeći pozorišnu scenografiju, u “Antihristu” koketira sa ljudskom bolešću i eksplicitnim scenama, a u “Melanholiji” posredstvom psihotičnih, depresivnih i stresnih scena otkriva odnos dveju sestara u predapokaliptičnom trenutku.

slika 37 Lars von Trier: Majstor za provokacije i dobar film

“Ples u tami” i glavna glumica Bjork nagrađeni su Zlatnom palmom 2000. godine

Trir praktikuje angažovanje iste postave glumaca, pa se neki od njih slobodno mogu nazvati i njegovim muzama. To su Žan Mark Bar (Jean-Marc Barr), Udo Kir (Udo Kier), Stelan Skarsgord (Stellan Skarsgård) i Šarlot Genzbur (Charlotte Gainsbourg).

Ovaj umetnik je uvek u fokusu interesovanja, jer privlači pažnju svojim neobuzdanim životom. Priznaje da je pravi pornofil, da konzumira prozak, pati od povremene depresije i ima više desetina fobija. Ove godine zadesila ga je još jedna negativna publikacija. Naime, norveški ekstremni desničar Brejvik (Anders Behring Breivik) Trirov film “Dogvil” izdvojio je kao svoje omiljeno štivo.

slika 47 Lars von Trier: Majstor za provokacije i dobar film

“Antihrist” je prepun scena brutalnog nasilja i eksplicitnog seksa

I pored svojih egzibicionističkih pokušaja, želje da šokira javnost, poigravanja sa seksualnošću, telom, psihičkim bolestima i poremećajima, Trir postavlja kriterijume kvalitetnog evropskog filma. Ruši granice, gradi nove zidove, održava ideju umetničke slobode. Vispren, smeo, talentovan – Lars fon Trir zaslužuje epitet najboljeg.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments