Veoma interesantno štivo. Ovo je stvarno grandiozna avantura, sa šmekom “Gospodara prstenova” (The Lord of the Rings), dopadljivim komičnim opaskama, i fantastičnom vizuelnom predstavom, zasnovana na prvom od tri bestselera Katrine Laski (Kathryn Lasky) po imenu “Guardians of Ga’Hoole“. Popularni reditelj Zek Šnajder (Zack Snyder) nas vodi na jedno fantastično vizuelno i emotivno putovanje puno prijateljstva, časti i žrtvovanja.

Nije baš lako odrediti za koju je publiku film predviđen. Mališani će definitivno uživati u priči, kao i osećaju same avanture, dok sa druge strane, film poseduje dosta mračnih momenata, i pomalo jezivu atmosferu. Iako sam očekivao dečji film, Šnajder ga bogati svojom standardno mračnom atmosferom, sa dosta intenzivnih i jakih boja, kao i svojim uvek fantatičnim slow motion akcionim scenama koje su ovde isto urodile plodom, kao i u filmovima “300″ i “Watchmen”. Odraslima je problem da prihvate ovaj film najčešće zbog samog koncepta koji je zasnovan na životinjama koje pričaju, najviše na sovama. Ako posedujete dovoljno mašte i razumevanja da pređete preko ovoga, onda je definitivno ovaj projekat za vas. Glavni lik ove priče je mlada sova po imenu Soren, koga nagli obrt u životu tera da prihvati veliku odgovornost. Film je vizuelno neverovatno bogat, i, iako nisam fan 3D stila, ovaj film je stvarno balada za oči. Svaki detalj je izuzetno kompleksan i precizan, a Šnajderovi bogati kadrovi usporenog tempa omogućavaju da cenite i u potpunosti vidite koliko je impresivna čitava tehnologija.

Glasove likovima daju australijski i britanski glumci, što po meni je odličan potez jer nekako stvara osećaj plemenitih vitezova i boraca po kodeksu. Narativ u kojem je film film ispričan je prilično pravolinijski i lako ga je pratiti. Priča ima i odlične pozadinske podatke, što čini čitavu avanturu kompletnijom. Upoznajemo dopadljive, pomalo komične i pravične likove, spremne da se založe za ono što veruju.

“Legend of the Guardian” ja za mene bio iznenađenje. Vrlo zabavna avantura, sa fantastičnom vizuelnom predstavom ispričana kroz likove životinja koje govore. Mislim da nijedan animirani film nije uspeo da podigne dozu adrenalina kao ovaj. Preporučujem ga ljubiteljima fantazije i epskih borbenih filmova.

Ocena:  8/10


Goran Mirković je filmofil koji podjednako uživa i u ekstremno zanimljivim, i u ekstremno neinteresantnim filmovima, kao i verni pratilac skoro pa svih sitcom-a. Još kao bezbradi klinac obećao je sebi da će se ili on baviti filmom ili film baviti njime.

Comments