Iako spadaju u davnu prošlost, crno-beli filmovi i dalje imaju publiku. Postoje i oni koji smatraju da su zastareli. Nećemo da zanemarimo filmove današnjice i da tvrdimo da je uvek bolje ono starije, ali ima nešto u crno-belim filmovima, zbog čega i nisu sasvim pali u zaborav. To je mašta koju bude, omogućavajući nam da se za tih devedeset minuta nađemo u nekom drugom vremenu. Ukoliko spadate u grupu koja nije ljubitelj crno-belih ostvarenja, ovo su neki od razloga koji će vas možda i navesti da počnete da ih gledate.

Romantika – Najpopularniji stari filmovi danas jesu oni romantični, verovatno zbog toga što su današnji filmovi o ljubavi usmereni na veze bez obaveza i slične teme. U filmovima starog Holivuda to nije slučaj, jer je ljubav često prikazana kao nešto trajno, a glavni likovi su se dopisivali i danima čekali unapred zakazane susrete. Mnogi filmovi su snimljeni na tu temu i teško je izdvojiti samo par ali je sigurno da “Kazablanka” (Casablanca), “Afera za pamćenje” (An Affair to Remember) i “Odmor u Rimu” (Roman Holiday) spadaju u najlepše.

slika 1.1 Lepota crno belih filmova

Stari romantični filmovi drugačiji su od današnjih

Humor i muzika – Čarli Čaplin (Sir Charles Spencer Charlie Chaplin) je jedan od prvih glumaca sa velikog platna koji je uspeo da nasmeje publiku, a da pritom nije izgovorio nijednu reč. Njegov lik skitnice je ostao zauvek upamćen. Kasnije su se pojavili i drugi glumci kao Deni Kej (David Daniel Kaminsky) i Džeri Luis (Jerry Lewis) koji su uspeli da šalama, igrom i pesmom oduševe publiku. Muzika je bila neizostavni deo mnogih filmova, a “Amerikanac u Parizu” (An American in Paris) je jedan od najuspešnijih mjuzikla.

slika 2. Lepota crno belih filmova

Mjuzikli su bili veoma popularni

Filmske zvezde – Pojam filmskih zvezda je danas veoma širok i postoje mnogi uspešni glumci, ali ono što je posebno za ta vremena jeste da su upravo tada prve velike zvezde filma započele i uspešno gradile svoje karijere. Većina danas više nije živa, ali uloge su nešto što ih čini večnim. Klark Gejbl (William Clark Gable), Marlon Brando (Marlon Brando), Elizabet Tejlor (Elizabeth Rosemond Taylor), Džejms Din (James Byron Dean) vladali su zlatnim dobom Holivuda.

Moda – Poseban značaj za sve ljubitelje mode jeste stil odevanja likova iz crno-belih filmova. Raskošne haljine kod žena, koje su stvarale bajkovit utisak i obavezna odela kod muškaraca čine da pomislimo kako su ljudi nekada bili samo eleganto odeveni. Ono što su tada nosile Grejs Keli (Grace Patricia Kelly) i Odri Hepbern (Audrey Hepburn) čini ih i danas ikonama stila. Takođe, moramo da pomenemo i belu haljinu Merilin Monro (Marilyn Monroe) po kojoj je ostala upamćena.

slika 3. Lepota crno belih filmova

Merilin u čuvenoj beloj haljini

Da su i danas uspešni crno-beli filmovi dokazuje francusko ostvarenje “Glumac” (The Artist) koji je snimljen 2011. godine i koji je uspeo da osvoji publiku i kritičare.

Da li ćete se odlučiti na to da pogledate jedan od ovih filmova, ukoliko do sada niste, ostaje na vama. Ali, jedno je izvesno, da će pravi ljubitelji uvek da prepoznaju dobar trenutak za opuštanje uz crno-bela ostvarenja. Hladne zimske večeri uz topao čaj ili gledanje filma udvoje uz čašu vina, samo su neki od pravih momenata za to.

Izvor fotografija: pinterest.com


Danijela Stanković je student marketinga na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Zanimaju je moda, knjige i crno-beli filmovi. Najsrećnija je kada je okružena pozitivnim i dragim ljudima.

Comments