Bez obzira na obrazovanje ili interesovanja, svi smo mi barem jednom pokušali da razumemo ljubav. Koga i zašto volimo, šta nas privlači, šta zapravo leži u osnovi ubrzanih otkucaja srca, zbog čega nas samo jedan pogled može oboriti sa nogu? Ovim pitanjima bavili su se filozofi, pesnici, naučnici, pa i mi, obični ljudi, tragajući za smislom i suštinom. Nismo svi došli do istih odgovora, ali neka naučna objašnjenja zaljubljenosti ubijaju svaku mrvicu zanosa koji se javlja pri pomisli na ljubav. U pokušaju da zaista razumemo, pogledajmo šta dve suprotstavljene strane imaju da kažu.

Romantika kaže: Ljubav dolazi kad je najmanje očekujete. Često u trenucima teškog razočaranja, prišunja vam se, tiho, najtiše, a zatim se obruši na vas poput moćnog talasa, ispunjavajući svaki deo vašeg bića srećom i blaženstvom. Znate, vidite, u jednom kratkom trenutku, da je to neko sa kim želite da ispunite svaki momenat svog života, sa kim želite da delite sitne banalnosti koje čine vaš dan, sa kim želite da imate zajedničke šale koje nikome nisu smešne osim vama… Znate da ćete zajedno izgraditi svoj mali svet, koji će biti utočište od svega što vas muči. Neobjašnjivo je, nema logike i smisla, nema obrazaca i pravila, to se jednostavno desi i svaki put je posebno za svakog od nas. Kao što je i sam Platon tvrdio, svi imamo svoju drugu polovinu, sa kojom smo povezani na jednom višem, nadtelesnom nivou i svi ćemo je naći pre ili kasnije…

slika 110 Leptirići u stomaku ili hormoni u krvotoku: Zašto volimo?

Nekad nije teško reći: “Zauvek”

Nauka kaže: Osnovni zadatak svakog ljudskog bića je da prenese svoj genetički materijal na sledeću generaciju i da to uradi na najbolji mogući način. Zato, tražimo partnera čiji fizički izgled ukazuje na to da su njegovi geni dobri, povoljni za ukrštanje sa našim. Zbog dugog i upornog uticaja evolucije ustalile su se neke poželjne osobine fizičkog izgleda: žene pre biraju muškarce sa širokim ramenima i jake građe (jer je to nekada bio znak da je muškarac zdrav, sposoban i dovoljno jak za lov i rad), a muškarci pre biraju žene sa zavodljivim oblinama (kazuje o sposobnosti žene da rodi).

Comments