Briga o sebi, svom mentalnom i fizičkom zdravlju, umnogome se tiče prepoznavanja onoga što nam je potrebno, naspram onog što želimo, a što možda nije tako dobro za nas. Ispunjavanje sopstvenih potreba i lična dobrobit koja iz toga proističe, predstavljaju realnu praksu samoljubavi – a ponekad je teško staviti sebe na prvo mesto.

Kad imate toliko toga da date, neizbežno imate i mnogo zahteva – svi oko vas računaju na vas, smatraju vas odgovornom i požrtvovanom osobom i niko ne zastane da se zapita koliko se trošite u davanju, šta vi imate od toga i da li vam je nešto potrebno. A toga postanete svesni uglavnom na najgori način – kad se iscrpite do sagorevanja, a i dalje niko ne primećuje da i vi imate dušu, koja vam je već odavno u nosu.

Pre ili kasnije, morate shvatiti da je lična dobrobit vaša lična stvar i da nema nikog ko bolje od vas zna šta vam je potrebno, šta vas raduje i ispunjava, šta vas zamara i oduzima energiju, a šta vam je nadoknađuje, pokreće vas i održava u stanju optimalnog funkcionisanja.

Briga o sebi i lična dobrobit omogućavaju vam da budete najbolja verzija sebe i ostvarite svoje snove. I imajte na umu da to nije nešto što ćete obaviti i završiti sa tim – lična dobrobit je nešto o čemu se morate kontinuirano starati, svakog dana, celog života. I to nije uvek lako, čak ni kada promenite navike i naučite da stavljate sebe na prvo mesto. Zato vam je potrebno nekoliko aduta, koje ćete uvek moći da izvučete iz rukava.

Lična dobrobit i svest o svojoj vrednosti

Prečesto dozvoljavamo da nas definišu i određuju našu vrednost, uverenja i stvari koje nisu bitne i ne odražavaju našu stvarnu vrednost. Ima ljudi koji su duboko uznemireni kada njihova objava na društvenim mrežama ne dobije dovoljan broj lajkova. Dozvoljavamo da nas definiše konfekcijski broj, seksualno opredeljenje, brend cipela, automobil – čak i ako ste vrlo rasterećeni po ovim pitanjima, možete uhvatiti sebe kako se u nekoj situaciji osećate loše zbog sebe, jer se ne uklapate, ili čak, kako druge procenjujete prema ovim merilima.

Adut vaše samosvesti je dama herc, koja vas podseća da ste divni, vredni ljubavi, pažnje i poštovanja i da ćete ih steći i zaslužiti uglavnom uglavnom tako što ćete stalno biti svesni svoje vrednosti i suprotsaviti se osobama, ili ličnim stavovima, koji vas omalovažavaju. Vi ste mnogo više od onoga što vam okolina i društveni mediji poručuju, a ako niste sigurni šta to znači i na koji način ste vredni, počnite da razmišljate o tome. Počnite da vodite dnevnik, to je jedan sjajan način na koji se lična dobrobit može sagledati i definisati.

Pročitajte i ovo: Kako da brina o sebi postane deo vaše rutine

Sadržaji koje konzumirate

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, skoro sve je dostupno na klik. Obratite pažnju na sadržaje koje konzumirate, jer oni zaista utiču na to kako se osećate. Ako otkrijete da vas vesti deprimiraju, ili da vas neke objave na društvenim mrežama nerviraju, vaša lična dobrobit zahteva da te sadržaje izbegavate. Odjavite se sa sajtova na koje ste se prijavili, anfrendujte ili blokirajte osobe koje vas uznemiravaju i nerviraju i shvatite to kao mentalnu detoksikaciju. Izaberite sadržaje koji promovišu ono što vas zanima, ili što želite da postignte – pronađite forume čitalaca i filmofila, gde možete razmenjivati preporuke i utiske, tekstove o radu na sebi, zdravoj ishrani, vežbama i dijeti, ako pokušavate da promenite navike i uverite se da vas ti sadržaji motivišu, odnosno, da vas ne navode da se osećate nesposobno da postignete svoje ciljeve.

Lična dobrobit i monotasking

Multitasking je moguć, ali troši previše mentalne energije i obično dovodi do slabijih rezultata. Ako želite da iskusite svoju moć kompetencije i da se dobro osećate zbog svojih postignuća, prestanite da pokušavate da obavljate istovremeno više zadataka. Fokusirajte se na ono što radite i radite jedno po jedno – i setite se toga uvek kada ste preopterećeni. Postavite granice, tražite podršku, delegirajte. Ako umanjujete problem svoje preopterećenosti, drugi ga sigurno neće primetiti i pokušati da vam izađu u susret, a vaša lična dobrobit zahteva da budete uvaženi i da dobijete pomoć koja vam je potrebna.

Na kraju dana, kada pogledate šta ste postigli, bolje je imati dva završena zadatka, nego pet započetih, ali nedovršenih. Monotasking povećava efikasnost, tako da kad završite zadatak, znate da ste ispunili standarde kvaliteta.

Ustanite čim čujete alarm

Kakve veze ima lična dobrobit sa alarmom za buđenje? Ima mnogo veze – kada započinjete dan odlaganjem alarma, manifestujete negativan stav. Ne ustaje vam se, ne volite svoj posao, ne volite sebe i radije biste prespavali sve sa čim morate da se suočite. Ako vam je svakog jutra teško da ustanete, teško će vam biti i tokom celog dana, a to zaista nije dobar način da se odnosite prema sebi i svojim obavezama.

Kada se oglasi alarm – hopa! Ustanite odmah, iskočite iz kreveta i započnite dan. I pošto vam je to prvi dnevni zadatak, znači da ste već uspešno započeli niz dnevnih obaveza. Isprobajte jednostavan trik, koji je mnogima pomogao da ujutru lakše ustaju – stavite telefon van domašaja, tako da morate da ustanete, da biste isključili alarm. Takođe, ova strategija pomaže da promenite navike zaspivanja – telefon nije poslednja stvar u koju gledate pre nego što zaspite.

Lična dobrobit i dnevnik zahvalnosti

Pomenuli smo vođenje dnevnika – to je zdrava navika kojom možete završiti dan. Pošto ste podesili alarm, stavili telefon na drugi kraj sobe i smestili se u krevet, posvetite nekoliko minuta pisanju dnevnika, pre nego što ugasite lampu i utonete u san. A da biste zaokružili dan za vama, ne želite da se zapisujete žalbe i pritužbe – radije zavšite sa pozitivnim mislima i sa zahvalnošću. Nervoza, stres i ljutite misli zamagljuju i umanjuju dobre stvari koje su se desile tokom dana – a njih je sigurno bilo, samo su prošle nezapaženo, ili ste ih, kao i obično, uzeli zdravo za gotovo. Zahvalnost je hrana od koje vaša lična dobrobit prosto cveta!

Budite dosledni

Lako je raditi nešto s vremena na vreme, kad prestanete da se osećate dobro. Ali, ako želite rezultate, morate biti dosledni. Lična dobrobit se neguje i unapređuje i zato svoju praksu brige o sebi ne smete zapostavljati i zanemarivati. Budite dosledni, steknite i izgradite naviku da identifikujete svoje potrebe, da ih razlikujete od svojih želja i da ispunjavate i jedno i drugo, koliko god je u vašoj moći. Lična dobrobit se ogleda u blagostanju u svim aspektima vašeg života i kada dosledno brinete o sebi, bolje se osećate fizički, psihički, emocionalno i duhovno i možete da pratite i merite svoj rast i razvoj.

Pročitajte i ovo: Mali načini da sebi (mnogo) poboljšate život

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments