las vegas nv couples Ljubav ili zaljubljenost?

Hajde da za trenutak zaboravimo legendarne pesme poput ”Priče o Vasi Ladačkom” na temu jedine i večne ljubavi i ogromne sreće ili bola koju ona sa sobom nosi. Sve je to lepo i romantično, ali ovo je priča o partnerskoj ljubavi i zaljubljenosti, posmatranim iz malo drugačije perspektive.

Prvo, ljubav i zaljubljenost nisu sinonimi! Razlika je ogromna, a neki čak tvrde da se ova dva stanja međusobno isključuju. Naime, zaljubljenost je veoma prijatno i intenzivno osećanje, izuzetno u svakom smislu, ali prolazno. To nije svesna i voljna radnja. Najčešće se zaljubljujemo u sopstvenu predstavu o idealnom partneru. Da pojasnim: svako od nas ima neku sliku u glavi kakvog partnera želi. Čim nam se učini da neko bar delimično ispunjava te (najčešće nesvesno postavljene) kriterijume, mi ga dalje idealizujemo i zaljubljujemo se. Otuda i cela priča o ljubavi na prvi pogled. Postajemo preokupirani drugom osobom i nezainteresovani za druge aspekte života.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Nažalost, u najvećem broju slučajeva, nakon nekoliko dana, nedelja ili meseci uviđamo da taj neko i nije toliko idealan! Nalazimo mu sve više mana i tu se naši snovi ruše kao kula od karata.

A gde je u toj priči ljubav? Eh, ljubav. Ona je zapravo veoma prijatno osećanje koje gajimo prema drugome, za koga smatramo da je vredan deo našeg intimnog sveta. Ljubav je mnogo realnija od zaljubljenosti. Kada volimo, mi prihvatamo osobu sa svim njenim nedostacima i ujedno možemo biti usmereni i na ostale aspekte svog života. Odlikuje je emocionalno vezivanje i zato je to ljubav relativno trajna, za razliku od zaljubljenosti. Ukoliko govorimo o partnerskoj vezi, najčešće ćemo naći da se ljubav javlja nakon šest meseci, jer se smatra da tada dolazi do ”skidanja maski” i potpunog međusobnog otkrivanja.

Tražite svoju srodnu dušu? Priča o postojanju samo jednog savršenog partnera ili Vaše druge polovine iz psihološke perspektive je samo veliki mit. Lep mit, priznajem, ali ipak budite svesni da je moguće voleti više ljudi istovremeno jer ih volimo zbog različitih osobina. I da, svi smo mi duboko u sebi sebična bića i bezuslovna ljubav teško da postoji. Počinjemo da volimo nekoga tek kada u velikoj meri ispuni određene kriterijume koje smo sami postavili. Ispunjenje tih kriterijuma uslov je da se ljubav uopšte i pojavi. Ono što je svakako prednost koja direktno sledi iz ovoga jeste da sami biramo koga ćemo voleti.

Budite svesni ovih činjenica, ali ne dozvolite da Vas one pokolebaju. Bilo da ste zaljubljeni ili da volite, nema lepšeg osećanja.

Svest o tome da volite i da ste voljeni unosi toplinu i bogatstvo u Vaš život koje nista drugo nije u stanju da unese. Oskar Vajld (Oscar Wilde)


Andrijana Cvijović je studentkinja psihologije koja u slobodno vreme uživa u čitanju, kafenisanju i kafanisanju. Veliki hedonista čiji je životni moto “You can if you think you can!”

Comments