I samo mladost obezbeđuje izvodljivost ljubavne nesanice.

nesanica rak 1360488044 98195 Ljubavna nesanica: Zbog tebe ne mogu da spavam

Kad se u nekim ozbiljnijim godinama tako raspametite, uopšte vam nije lako da podnesete zaljubljenost. Osećate se kao da ste se razboleli. Osećate se kao da ste opet glupavi, bezbrižni, naivni, radoznali, a znate da niste. Treba vam barem šest sati spavanja, da biste sutradan funkcionisali, jer prepodne nećete provesti ispisujući njegovo ime po školskim sveskama i crtajući srca, nego na poslu, u komunikaciji sa ljudima, donoseći odluke, proveravajući brojeve, ispunjavajući zadatke za koje vam treba bistra glava.

I nerviraćete sami sebe što stalno proveravate poruke, u nadi da je stiglo nešto što će vam biti slatko da pročitate.

Kad imate tridesetak, a zaljubite se kao tinejdžerka, osećate se kao tinejdžerka, reagujete kao tinejdžerka, a dnevne obaveze i zahtevi vas stalno podsećaju da više niste tinejdžerka, osećate se glupo. Pokušavate da se prizemljite, čim postanete svesni da ste odlutali, uvrćete pramen kose i kezite se sami sa sobom. Pokušavate da sakrijete podočnjake, jer vas ljubavna nesanica isrcrpljuje i ostavlja trag, čak i ako u suštini blistate i bolje izgledate. Osećate da biste mogli da zaspite na nogama, a uzbuđenje vas drži uspravnom i ne popušta. Najbolja strana tog vanrednog stanja uma, srca i celog organizma je što mršavite. Zaljubljenost je najefikasnija dijeta. Prosto zaboravite da jedete celog dana. A kad noću ne možete da zaspite, između ostalog i zato što vam krči stomak, dva zalogaja bilo čega sasvim su dovoljna, jer niste gladni hrane, nego prisustva voljene osobe.

Srećom pa ovaj prvi udar zaljubljenosti ne traje dugo. U tinejdžerskim danima doduše, talasi zaljubljenosti znaju da se smenjuju velikom brzinom, u zavisnosti od objekta pažnje.

Kasnije, jedva čekate da nalet ludila prođe, da dođete do sopstvenog mozga bez probijanja kroz maglu gustu i lepljivu kao šećerna vuna, da dođete do sna i odmora i uspostavite ono zdravo, radosno stanje kad ste sa nekim u vezi i dobro vam ide.

Zaljubljenost je poetična i romantična i inspirativna i uzbudljiva. Ali zdrav san je nezamenljiv.

Aleksina Đorđević

Comments