Tu kompleksnu situaciju dodatno komplikuje ako optuženi partner oseća stid i krivicu zbog svoje prošlosti i pokušava da se opravda i da detaljno objasni svoje motive, sve dublje se uplićući u bolesnu igru retrospektivne ljubomore.

Optuženi pokušava da dokaže da bivše ljubavi nisu bile bolje, da te osobe nije voleo više, da one nisu bile lepše, bolje u krevetu, pametnije, privlačnije – i što više pokušava da objasni da to nije tako, onaj koji optužuje, sve je više uveren da ga partner laže, da mu podilazi i da krije istinu.

S jedne strane, zaista možemo dosta da saznamo o našim partnerima posmatrajući ih u svetlu njihove prošlosti i iskustva koje su imali. Ali napadanjem i ispitivanjem u nadi da ćemo saznati nešto bitno i da ćemo zaključiti da je partner baš ona osoba kakvu želimo pored sebe, nećemo dobiti ništa što će nas u to uveriti.

Ako želimo da ostanemo sa partnerom i ako smatramo da je odnos u kome se nalazimo vredan očuvanja i napora izgradnje i produbljivanja, moramo da se aktivno posvetimo pronalaženju načina da prevaziđemo retrospektivnu ljubomoru.

Razumom, mi shvatamo da naši partneri nisu naše vlasništvo, da njihov život nije počeo sa nama i da ih je, na kraju, sve ono što su činili u prethodnim vezama i odnosima, dovelo do nas, do sadašnjeg trenutka u njihovom životu. A sadašnjost je trenutak u kome razrešavamo prošlost i gradimo budućnost, zato ne treba da je propuštamo.

Brankica Milošević

Pročitajte još i ovo:

Verujete li u prijateljstvo na Fejsbuku? (BLOG)

Znaci da je tvoj prijatelj “fejk”

Razlozi zbog kojih treba da preispitaš šta govoriš prijateljicama o svojoj vezi

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

izvor fotografija: www.instagram.com , www.unsplash.com

Comments