Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ljubomora – najefikasniji način da se ljubav uništi

Ljubomora – najefikasniji način da se ljubav uništi

1/3

Znamo da je ljubomora toksična, najviše po tome što smo je iskusili. Znamo i kada smo ljubomorni sa razlogom i koliko je teško opustiti se, povratiti poverenje i osloboditi se ljubomore, kada smo jednom imali razloga. To nije iracionalno osećanje i nije uvek do nas – mi smo nesigurni, mi se plašimo, mi rizikujemo, a druga osoba nema ništa sa tim. Ali tada smo verovatno sa pogrešnom osobom, koja nas povređuje i koja nam je nametnula upoznavanje sa ljubomorom, kojoj inače nismo skloni. Međutim, kada je do nas, ljubomora je veći problem, jer se zasniva pre svega na našem nedostatku poverenja, strahu i osećanju bezvrednosti, koje projektujemo i odigravamo u svakom odnosu.

Kad smo ljubomorni, gajimo snažna osećanja prema nekome i plašimo se da ćemo ga izgubiti, a to je povezano sa nekom trećom osobom, koja će nam oduzeti voljenu osobu i na tu treću osobu je usmeren naš bes.
Ljubomorni strah je kompleksan – plašimo se onoga što bi moglo da se dogodi, a plašimo se i da se to već dogodilo. Plašimo se nepoznatog faktora (treća osoba) i plašimo se za sebe, da ćemo biti ostavljeni, jer nismo dovoljno dobri, jer ćemo dosaditi voljenoj osobi, plašimo se da uopšte i nismo voljeni i stalno su nam potrebne potvrde ljubavi i pripadnosti koje nas umiruju samo privremeno. Plašimo se takođe, da ćemo ispasti glupi, da će nas ponašanje voljene osobe (flertovanje, prevara) poniziti u društvu, da će svi znati kako nam partner nije lojalan i gledaće nas podsmešljivo ili sa sažaljenjem.

Zatim, plašimo se sopstvenih reakcija. Ako se dogodi ono čega se bojimo, ko zna šta ćemo učiniti? Ljudi prave užasne gluposti zbog ljubomore, ne računajući tregedije u kojima bolesno ljubomorne osobe ubijaju partnere. Šta ako su naše sumnje opravdane? Hoćemo li se pretvoriti u ludake i osvetnike, ili ćemo prosto umreti od bola?

element5 digital 538866 Ljubomora   najefikasniji način da se ljubav uništi

Editors choice