Volim londonski noćni život. Nije retkost da za šankom sretnete neku poznatu ličnost, a momci su opušteni i lepi sa svojim hjugrantovskim akcentom, mekanim kardiganima, ajfonima i starkama. Grad diše, bruji i pleše do ranih jutarnjih sati na najraznovrsnije načine.  Onda se budi uz kafu i Times, a univerzitetski kampusi se pune jesenjim entuzijazmom koji donosi nova školska godina.

preppy London Style: Osveta štrebera

Ona je prepsterka

Prepster stil nastaje kad se sretnu preppy i hipster, i u mladalačkim notama miriše na engleske koledže, tvid i Burberry. Prepsteri su smerniji od hipstera, a hrabriji od klasičnih prepija. Simbioza istorijskog nasleđa, inovacije i gracioznosti. U Srbiji bi ih najverovatnije zvali štreberima. Primer – Zoi Dešanel (Zooey Deschanel) u filmu 500 Days of Summer.

London je prepoznatljiv po prepsterima, a možete ih sresti upravo ovde:

Ujutro: The Breakfast Club

  • Gde se nalazi: 31 Camden Passage, Angel, Islington N1 8EA
  • O čemu se radi: Pisac Somerset Mom (Somerset Maugham) kaže: “To eat well in England, you should have breakfast three times a day“. Ovaj kafe-restoran koji nosi ime kultnog filma osamdesetih rodio se u Sohou, a sada ima svoje blizance i u drugim delovima grada, pa i u ovom šarmantnom kraju severnog Londona koji vrvi od antikvarnica, knjižara i vintage radnji.
  • Zašto nam se sviđa: Njihov tradicionalni doručak, vegeterijanski burgeri, pite, veseli enterijer i indie pop plejliste garantuju dobar početak dana u kom ćete još jednom osvojiti svet, kao pravi prepster.

thebreakfastclub2 London Style: Osveta štrebera

Tradicionalni engleski doručak – zakleti neprijatelj ideje da se uvučete u svoj omiljeni skinny jeans komad

Popodne: The Book Club

  • Gde se nalazi: 100 Leonard Street, Shoreditch EC2A 4RH
  • O čemu se radi: U viktorijanskom skladištu je nastala kulturna revolucija društvene scene East End-a, uz dobru klopu i svakodnevni program radionica, tribina, svirki, igrica. Vlasnici legendarnog klub Queen of Hoxton su pre dve godine rešili da prepsterima pruže novo utočište.
  • Zašto nam se sviđa: Zbog duhovitih koktela (preporučujem Beat it, Josè!), rockabilly žurki i ping-ponga. Zbog toga što je prijatno mesto za čitanje knjige i posmatranje ljudi. Zato što su štreberi.

thebookclub1 London Style: Osveta štrebera

Enterijer “The Book Club”-a je udoban i šik

Uveče: The Culture Club

  • Gde se nalazi: Na internetu.
  • O čemu se radi: Da li ste nekada hteli da izađete u grad, ali 1) vaši prijatelji nisu bili zainteresovani, 2) niste znali koga da pozovete? Ova nova internet društvena mreža povezuje ljude sličnih interesovanja kada je u pitanju kultura, a posebno je zgodna za one koji su se tek doselili u London. Projekat je pokrenuo tim koji stoji iza sajta The Cultural Exposè, koji je jedan od najboljih vodiča za londonske prepsterske avanture.
  • Zašto nam se sviđa: Zato što zahvaljujući ovoj mreži, lokalizovanoj za područje Londona, možete upoznati fine ljude bez uplitanja u mračne vode online dating-a. Zato što često dele karte za razne zanimljive događaje. Na primer, ja sam prošlog vikenda osvojila dve karte za projekciju filma Barbarella i Cosmic Party na Francuskom Institutu, u okviru manifestacije Londonskog festivala stripa. I sjajno smo se proveli uz kosmičke koktele i kostime.

culture club mosaic London Style: Osveta štrebera

The Culture Club – zabavna društvena mreža koja povezuje istomišljenike u Londonu

Osveta štrebera može da počne.


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude i još previše toga.

Comments