Svako od nas je jednom u životu, svesno ili nesvesno bio u toksičnoj vezi. Razlika je u tome što je neko prepoznao to kao toksičan odnos, a neki se malo duže muče u takvom okruženju, i ne shvataju kakav uticaj to ima na njih. Koliko god nam deluje da je sve lepo i divno, na neki način samo lažemo sebe i ne želimo da vidimo pravu sliku svega. Često se dogodi da u takvom odnosu izgubimo sebe, i dovedemo našu energiju u minus fazu.

Ono što je važno, pored prepoznavanja takvog odnosa, je takođe i ono što “ponesemo” kada iz tog odnosa izađemo. Koliko god se trudili da iz toksičnog odnosa ponesemo samo lekcije koje će nam pomoći da razumemo neke stvari u narednom odnosu, i da naučimo šta je ono što ne želimo da živimo, često se desi da ponesemo i neke loše navike koje kasnije manifestujemo sa drugim partnerom.

Gledanje u partnerov telefon može biti prva stavka “traume” koju vučemo iz toksične veze. Često se dešava da nas u tim toksičnim odnosima, partner ili vara, ili se iz čiste dosade dopisuje sa pola grada, kako bi podigao svoj muški ego, i izlečio neke svoje komplekse. Dešava se da to rade i ispred naših očiju, misleći da će na taj način postati mačo tipovi, a u našim očima su sve samo ne to. Onda se dešava da se javlja nepoverenje, neki loši osećaji koji mogu da izazovu sumnju u sopstvenu ličnost, i u to da li smo dovoljno dobri ili ne. Ali, stop! Kada se nađete u odnosu, koji je sve, samo ni nalik ovako nečemu, probajte da izbacite tu lošu naviku, jer nisu svi isti, a poverenje je sastavni deo svakog odnosa.

Različitosti ne bi trebalo da predstavljaju problem. Veoma je važno da u zdravoj vezi možete razgovarati o bilo čemu. I normalno je to da se nekada nećete složiti, ali to ne treba da bude smak sveta, jer vi ste dve različite osobe. Treba da cenite svoje razlike, a ne da se zamerate zbog toga. Komunikacija je ključ svega. Ono što često možemo da ponesemo iz toksične veze je to da različitosti dovode do svađe, iako su to samo razlozi za nepotrebnu dramu. Ne treba da osećamo krivicu što imamo svoje mišljenje i što mislimo drugačije od našeg partnera.

Comments