Ovogodišnja LVMH nagrada koju dodeljuje ova luksuzna modna grupa, ima nekoliko novina. Prva, i možda najbitnija je počast koju odaju preminulom dizajneru Karl Lagerfeldu, po kome će ova nagrada od sad nositi ime i biti imenovana kao Karl Lagerfeld Prize

Karl Lagerfeld je od prvog dana bio uključen u ovaj projekat koji pruža šansu talentovanim dizajnerima. Njegov entuzijazam, energija i ljubav koju je imao prema modi su uticali na sve koji su se našli u njegovom prisustvu. To je ujedno inspirisalo mnoge generacije sadašnjih, ali i budućih dizajnera, stoga postoji određena simbolika i snaga iza toga što ova nagrada nosi baš njegovo ime.

LVMH Prize se dodeljuje najboljim mladim nadama dizajna na svetskom nivou, a uz nju dolazi i prilika za stažiranje u LVMH luksuznoj modnoj grupi. Kao da to nije dovoljno, pobednik dobija i novčanu stimulaciju od trista hiljada evra, što kao mladi dizajner može dalje da investira u budućnost svoje karijere.

Ova nagrada je takođe posebna jer je jedna od retkih koja se osvrće i na talentovane dizajnere iz Afrike, kojima se gotovo nikad ne posvećuje dovoljno pažnje. Ove godine u finalu za ovu prestižnu nagradu našla su se dva dizajnera sa ovog kontinenta – Kenneth Ize iz Nigerije Thebe Magugu iz Južnoafričke Republike. 

Kenneth i Thebe su nova imena modne scene koja su i više nego vredna naše pažnje. Iako su sličnih kultura, njihove kreacije se razlikuju, a to ih baš čini autentičnim.

Comments