Thebe Magugu

Thebe Magugu kreira predivne ženske kolekcije iz svog studija u Johannesburgu, najvećem grada Južnoafričke Republike. Njegove kreacije šalju veoma moćne poruke koje pomeraju granice dizajna ove države u potpuno novom i revolucionarnom pravcu.

Ovaj dizajner je odrastao u Kimberleyu, a još kao dete je počeo da dizajnira odeću. Njegov talenat je otkrila njegova majka sasvim slučajno kada je našla skice ispod kreveta. I ovog dizajnera je takođe inspirisala majka, za koju kaže da je jaka i nezavisna žena. Njegove kreacije mnoge žene vole jer dobijaju slobodu da se na neki način igraju sa svojom ličnošću, koju prilagođavaju njegovom dizajnu. U tom svetu je kreacija Thebea bitnija od njih samih, što je prava retkost u modnoj industriji i baš zato i deluje tako magično.

Kako kaže, najviše su ga motivisale žene iz užeg kruga porodice, koje su već nosile njegove kreacije. One su mu dale snagu potrebnu da se otisne u ostvarenje svog sna i pruži i drugim ženama iskustvo senzualnosti koje dolazi sa njegovim dizajnom.

Godine 2012. Magugu upisuje LISOF školu dizajna u Johannesburgu, gde je studirao modni dizajn, fotografiju i medije. Za školovanje kaže da mu je bilo teško i naporno jer je morao da savlada tri velike oblasti u jednom semestru, što sigurno nije lako izvodljivo.

Sve tri ove profesije su prisutne svakodnevno u njegovom kreativnom procesu. Ranije ove godine se udružio sa novinarima Lelo Meslanijem Amy Zamom, kao i sa umetničkim direktorima Abi Claire Meekel kako bi njih petoro zajedno lansirali Faculty Press. Ovaj online portal je posvećen svim umetnicima koji pomeraju granice u Južnoafričkoj Republici. Sa lansiranjem Faculty Pressa je pušteno čak sto pedeset strana online magazina koji istražuje tematiku prava LGBTQ+ osoba, feminizam i doprinos umetnosti muzičara kao što su Fela Gucci, Desire Marea Zoë Modiga.

Ne možemo da poričemo umetničku moć ovog dizajnera; činjenica da uspeva da svoju umetnost “upakuje” u modnu industriju na odgovarajući način čini ga zaista posebnim. Kada je diplomirao, njegova diplomska kolekcija je nagrađena kao najbolja komercijalna modna kolekcija od stranje njegovog fakulteta LISOF-a.

Nakon što je završio studije, jako brzo mu je ponuđeno stažiranje u Woolworthsu, jednoj od najvećih južnoafričkih maloprodajnih kompanija. On smatra da je bilo izuzetno korisno da baš tu uči o poslu i masovnoj produkciji, jer je i to još jedna strana modne industrije, budući da nije imao priliku da o tome uči u školi. Sebe nije pronašao tu, jer nije želeo da radi za nekoga, naročito kada je toliko ideja i opcija koje može da istraži. Napustio je svoju poziciju i osnovao svoj brend, na kom vredno i požrtvovano radi već prethodne tri godine. Jako brzo su se proširile vesti o mladom dizajneru koji pravi fantastična odela, te mu je Woolsworths još jednom pokucao na vrata sa ponudom da postane partner u njihovoj firmi. Ako osvoji prestižnu nagradu modne grupe LVMH sve će investirati u proširenje svog brenda.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/thebemagugu

Jovan

Comments