Kenneth Ize

Kenneth Ize živi u Lagosu, a u svom radu je pre svega fokusiran na muške kolekcije. Na moderan način provlači vekovima stare tradicionalne elemente u svakodnevno odevanje, što ga izdvaja iz mase sličnih dizajnera. Ovakav vid kreiranja će mu sigurno jako brzo stvoriti lifestyle brend, za koji on ima velike ideje i ambicije, kako sam tvrdi.

Materijali koje koristi datiraju još iz 15. veka, u kom su bili uglavnom korišćeni među etničkom grupom Joruba, koji su bili locirani na teritoriji jugozapadne Nigerije. Ovaj materijal je prepoznatljiv po svojoj teksturi, dok boja i dizajn uvek imaju posebno značenje za svakoga. Zbog toga se on i smatra najprestižnijim i uglavnom ga koriste za odeću koju će nositi u specijalnim prilikama.

Ovaj dvadesetdevetogodišnji dizajner je imao prvu interakciju sa ovim materijalom zahvaljujući svojoj majci. Ona je uvek bila stilizovana žena, a on je svaku njenu odevnu kombinaciju doživljavao kao određenu priču. Svaka modna kombinacija koju ponese neka žena ima određenu snagu i magiju, koja meni lično daje nepresušen izvor inspiracije”, kaže Kenneth. Glavna inspiracija svake njegove nove kolekcije krene od same teksture tkanine, a sve ostalo što je oko njega u tom trenutku doprinosi njegovoj kreativnosti.

Ove godine u aprilu na Arise Fashion Week Lagosu je po prvi put predstavio i žensku kolekciju. Modeli kao što su Naomi Campbell, Liya Kebede Alton Mason nosili su njegove kreacije na reviji. Komadi koje je predstavio su inspirisani njegovom porodičnom istorijom koja potiče iz Nigerije, kao i njegovim odrastanjem u Austriji, zemlji koja je poznata po svojoj handmade čipki. Ova kolekcija mu je ujedno donela nagradu za dizajnera godine na nedelji mode.

Iako je poreklom iz Nigerije, odrastao je u gradu Linc u Austriji. Studirao je modni dizajn na University of Applie Arts Beču, ali se tek 2010. godine zainteresovao za afričke teksture materijala. Ono što je naučio u toku svog školovanja je da su modnoj industriji uvek potrebni autentični proizvodi, što je on shvatio kao ozbiljan zadatak koji mora da ispuni. Deo svoje druge godine studija je proveo u Nigeriji, gde se fokusirao na tradicionalne metode tkanja. Kaže da mu je bilo teško da nađe nekoga ko će ga naučiti ovom zanatu, ali nije odustajao i tako je slučajno čuo za Rakiu Momohkoja ga je naučila kako da sam napravi ovaj materijal.

Njujorku je već stažirao u Edunu, brendu koji su osnovali Ali Hewson Bono još 2005. godine, gde je stekao odlično iskustvo. Ovog meseca, kao deo njegove umetničke instalacije, njegov rad će biti izložen u Kopenhagenu, na internacionalnom sajmu mode dok strpljivo čeka da potencijalno postane dobitnik Karl Lagerfeld Prize nagrade.

Comments