Ljubav je velika, veća nego što možemo da zarobimo u bilo kom umetničkom delu. Stoga se sva, u svojoj suštini, tiču ljubavi. I smrti, njenog večitog suparnika i suprotnosti. Male priče, međutim, često načas mogu da nam prenesu svu iskričavost, snagu i moć ljubavi. Evo nekoliko takvih ispovesti.

Najlepša na svetu

Moj deka ima 75 godina. Već 15 godina slep je od katarakta. Jednog dana rekao mi je: “Baka je najlepša žena na svetu, zar ne?” Razmislio sam časak i odgovorio: “Jeste, šteta što ne možeš da je vidiš i uživaš u toj lepoti”. “Eh, mali moj, vidim je svakog dana. Sad je vidim više nego kad sam bio mlad”, zaključio je deka.

Najbolji muž

Danas sam ćerku odveo do oltara. Pre deset godina, izvukao sam četrnaestogodišnjaka iz zapaljenog automobila. Lekari su rekli da nikad neće prohodati. Ćerka me je pratila kad sam išao u bolnicu da ga obiđem. Nastavila je da ga posećuje. Danas je nasmejan mladić koji stoji na svojim nogama i nema srećnijeg od mene dok gledam kako joj stavlja venčani prsten.

Cvetni vojnik

Cvećarka sam. Dolazim rano u prodavnicu da je pripremim za otvaranje. U sedam ujutro neko je pozvonio. Zatekla sam vojnika. Rekao mi je da ide u Avganistan da služi na godinu dana. “Svakog petka donosim ženi cveće. Nastavio bih taj običaj, ne želim da i to trpi zbog mog odlaska u rat”, kazao je vojnik. Naručio je 52 buketa, da se isporuče svakog petka na istu adresu, kancelarije njegove žene. Naravno, dobio je ogroman popust, jer nikad nisam doživela nešto tako romantično.

Baka na maturi

Uživala sam gledajući kako mi se unuk sprema za maturu. Ispričala sam mu kako me niko nije vodio na maturski ples kada sam bila mlada, te nisam ni išla. Uveče se pojavio u odelu i vodio me na svoju maturu kao pratilju.

Čula sam te

Devojka mi je provela u komi jedanaest meseci. Kada se probudila, poljubila me je i kazala: “Hvala ti što si bio uz mene i pričao mi sve one divne priče. Hvala što me nisi napustio i da, udaću se za tebe”.

Ljubav ne prestaje

Sedeo sam na klupi, jeo sendvič. Ugledao sam deku i baku koji su parkirali auto ispod hrasta. Otvorili su prozore i pojačali radio. Svirao je džez. Starčić je izašao iz automobila i otvorio vrata staroj dami pomogao joj da ustane i izađe iz kola. Sledećih pola sata, plesali su sporo, obraz uz obraz, ispod tog razbujalog hrasta.

love Male ljubavne priče za suze i smeh

I nikada ne prestaje

Život za sestru

Hirurg sam. Pre neki dan operisali smo devojčicu. Bila joj je neophodna krv tipa O. Nismo imali dovoljno zaliha, ali njen brat blizanac bio je u bolnici. Objasnio sam mu da je pitanje života i smrti i da može da pomogne sestri ako da krv. Sedeo je i ćutao nekoliko trenutaka, a onda otišao da se oprosti sa roditeljima. Nisam skapirao isprva šta se dešava. Tek kad se vratio, seo na bolnički krevet i pitao kad će umreti, shvatio sam da je pomislio da ćemo mu uzeti svu krv i da će dati život za sestru. Srećom, operacija je prošla dobro i oboje su zdravi.

Najbolji otac na svetu

Znam da je moj otac najbolji. Uvek nasmeje majku, uvek je dolazio na sve moje utakmice i stara se o porodici radeći kao predradnik na građevini. Tog jutra tražila sam klešta i zavirila sam u očevu kutiju s alatom. Preturajući da nađem klešta, na dnu sam zatekla stari umazani presavijeni papir. Odmotala sam ga i pročitala. Bio je to isečak iz očevog dnevnika, koji je napisao na dan mog rođenja: “Imam osamnaest godina, alkoholičar sam, izbacili su me iz škole, bio sam zlostavljano dete, pokušao sam da se ubijem, osuđen sam za krađu automobila. Danas postajem i maloletni otac. Kunem se da ću se promeniti i sve ispraviti zarad ćerkice. Biću otac kakvog ja nisam imao”. Ne znam kako je uspeo, ali znam da jeste.

Najbolja mama na svetu

Imam osmogodišnjeg sina. Pre neki dan, pritrčao mi je, zagrlio me i izjavio da sam najbolja mama na celom svetu. Nasmešila sam se i frknula: “Kako znaš da sam najbolja na svetu? Niti si video ceo svet, niti si upoznao sve mame na svetu?” Samo me je zagrlio još jače i kazao: “Jesam, majko, jer ti si moj ceo svet”.

Snaga ljubavi

Radim u staračkom domu i imam jednog pacijenta koji je oboleo od teškog oblika Alchajmerove bolesti. Jedva da se seća svog imena, zaboravlja gde je, šta je rekao pre nekoliko trenutaka. Ipak, nekim čudom – možda čudom ljubavi – jasno se seća žene. Kada dođe ujutru da ga poseti uvek je pozdravi sa: “Zdravo, moja predivna Kejt!”


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments